Σαν σήμερα: Το 1992 υπεγράφη η Συνθήκη του Μάαστριχτ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαν σήμερα: Το 1992 υπεγράφη η Συνθήκη του Μάαστριχτ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Το 1992 σηματοδότησε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη

07.02.2025 | 10:10

Πρέπει να δουλέψουμε συνειδητά με αυτοπειθαρχία. Στην ενωμένη Ευρώπη που αποτελεί τον κοινό εθνικό μας στόχο. Στην Ευρώπη του κοινού νομίσματος της ενιαίας οικονομίας, οι κακές μας συνήθειες δεν έχουν θέση στο τραπέζι. Είναι ανάγκη να προσαρμοστούμε. Να αλλάξουμε νοοτροπία. Στο νέο κόσμο που γεννιέται οι ορίζοντες είναι ανοικτοί αλλά ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος και οι δυνατότητες πολύ μεγάλες. Σ’ αυτό το περιβάλλον οι Έλληνες το έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πετύχουμε φτάνει να προσπαθήσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων, στο μήνυμα της Πρωτοχρονιάς προς τους πολίτες το 1992 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Το 1992 σηματοδότησε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη, καθώς η Συνθήκη του Μάαστριχτ άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εδραίωση της οικονομικής και νομισματικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της. Υπογεγραμμένη στις 7 Φεβρουαρίου 1992 στην Ολλανδία, η συμφωνία αυτή αποτέλεσε σταθμό στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θέτοντας τα θεμέλια για την κοινή οικονομική πορεία της ηπείρου. Η Συνθήκη υπεγράφη από 12 χώρες: το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία. Εκ μέρους της Ελλάδας, οι υπογραφές ανήκαν στον υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Ευθύμιο Χριστοδούλου. Η Συνθήκη τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 1993, θεσπίζοντας επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρέχοντας στους Ευρωπαίους πολίτες νέα δικαιώματα, όπως η ευρωπαϊκή ιθαγένεια και η ελεύθερη μετακίνηση εντός των κρατών-μελών.

Μια από τις σημαντικότερες συνέπειες της Συνθήκης ήταν η δημιουργία του ευρώ. Η διαδικασία καθορίστηκε σε τρία στάδια, αρχής γενομένης από το 1990, με τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, την ευθυγράμμιση των οικονομικών πολιτικών και τελικά την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος το 1999. Παράλληλα, θεσπίστηκαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών, τα οποία ανέλαβαν τη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής με στόχο τη σταθερότητα των τιμών. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν αφορούσε μόνο την οικονομία. Εισήγαγε επίσης την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, επιδιώκοντας την ενίσχυση της συνεργασίας στα ζητήματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Μέσω αυτής της συμφωνίας, οι χώρες της Ευρώπης δεσμεύτηκαν να συνεργάζονται πιο στενά για τη διατήρηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της σταθερότητας στην ήπειρο. Σήμερα, 27 κράτη αποτελούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζοντας να βασίζονται στις αρχές που καθιερώθηκαν στο Μάαστριχτ. Η πορεία της Ένωσης υπήρξε πολυδιάστατη, καθώς νέες προκλήσεις ανέκυψαν, ενώ το ευρώ έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα διεθνώς, εξυπηρετώντας εκατομμύρια πολίτες σε 19 χώρες. Παρά τις διακυμάνσεις, η Συνθήκη του Μάαστριχτ εξακολουθεί να αποτελεί θεμέλιο λίθο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αφετηρία για το μέλλον της Ευρώπης.

Ετικέτες
Exit mobile version