Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

08

Φεβρουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Υγιεινό ψωμί: Γίνεται;
PLUS

Υγιεινό ψωμί: Γίνεται;

Υγιεινό ψωμί: Κάνοντας αυτή τη μικρή αλλαγή το ψωμί γίνεται πιο υγιεινό, σύμφωνα με ειδικό

Το ψωμί αποτελεί βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής, ωστόσο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της διατροφικής συζήτησης. Ο Aitor Sánchez, διαιτολόγος-διατροφολόγος και τεχνολόγος τροφίμων, τονίζει πως “το ψωμί είναι από τις κύριες πηγές θερμίδων στη διατροφή μας”. “Το λευκό ψωμί δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, καθώς περιέχει κυρίως άμυλο και ελάχιστα μικροθρεπτικά συστατικά όπως μέταλλα και βιταμίνες”, αναφέρει ο ειδικός στο ισπανικό Telva. Συμβουλεύει να προτιμάται το ψωμί ολικής αλέσεως, το οποίο προσφέρει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες.

Τι τρώει ο Ρονάλντο και διατηρεί το σώμα του στα 40 του -Ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό

Η Δρ Karen Alarcón, γαστρεντερολόγος, συνιστά την κατανάλωση κατεψυγμένου ψωμιού, υποστηρίζοντας ότι “αν το βγάλουμε από το ψυγείο και το ζεστάνουμε σε τηγάνι ή τοστιέρα, ένα μεγάλο μέρος των υδατανθράκων του μετατρέπεται σε πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες ωφελούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και συμβάλλουν στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα”.

Ο διατροφολόγος Ismael Galancho εξηγεί ότι το ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος δύσπεπτου αμύλου, έχει θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου καθώς μετατρέπεται σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, βοηθώντας στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης. “Το ανθεκτικό άμυλο υπάρχει φυσικά σε τρόφιμα όπως οι σπόροι, τα όσπρια και οι ωμές πράσινες μπανάνες. Ωστόσο, ένας απλός τρόπος για να το προσθέσετε στη διατροφή είναι να μαγειρέψετε πατάτες ή ρύζι και να τα αφήσετε στο ψυγείο για 24 ώρες πριν την κατανάλωση”, προτείνει ο ειδικός. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αποκομίσουμε τα ίδια οφέλη όπως από το κατεψυγμένο ψωμί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις