Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων: Ο λόγος που πρέπει να πετάμε το νερό
Οι φακές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα όσπρια, χάρη στην ευκολία προετοιμασίας τους και τα πολλαπλά οφέλη τους για την υγεία. Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για κάθε ισορροπημένη διατροφή. Οι φακές είναι μια ισχυρή πηγή πρωτεΐνης, προσφέροντας 18 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες – 16 γραμμάρια ανά φλιτζάνι – τις καθιστά εξαιρετικές για την πέψη και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Επιπλέον, η συνδυαστική τους δράση βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας απότομες αυξήσεις της γλυκόζης μετά τα γεύματα.
Ενσωματώνοντας τις φακές στη διατροφή σας, μπορείτε να βελτιώσετε τη διαχείριση του βάρους σας. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη θερμίδων και τις λιγούρες. Επιπλέον, το μαγνήσιο που περιέχουν μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των πόθων για φαγητό. Οι φακές είναι πλούσιες σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας, ειδικά για όσους ακολουθούν φυτική διατροφή.
Ο τρόπος μαγειρέματος των φακών μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους, αλλά και την πεπτική τους ανοχή. Για άτομα με ευαίσθητο στομάχι, η διαδικασία προετοιμασίας τους μπορεί να κάνει τη διαφορά.
![](https://www.alphafreepress.gr/wp-content/uploads/2025/02/lentil-soup-4734947_1920.jpg)
Γιατί πρέπει να πετάμε το νερό του πρώτου βρασμού
Αντικαθιστώντας το νερό των φακών μετά τα πρώτα 10-15 λεπτά βρασμού με φρέσκο, μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες δυσφορίας και φουσκώματος. Για ακόμη καλύτερη πεπτική άνεση, όσοι αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα μπορούν να επαναλάβουν τη διαδικασία δύο φορές.
Μυστικά για πιο εύπεπτες φακές
- Επιλέξτε αποφλοιωμένες φακές για ακόμα πιο εύκολη πέψη.
- Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά ή λίγο κύμινο κατά το μαγείρεμα για να μειώσετε τις δυσάρεστες επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα.
Οι φακές είναι ένας διατροφικός θησαυρός που δεν πρέπει να λείπει από καμία κουζίνα. Εύκολες στην προετοιμασία, εξαιρετικά θρεπτικές και ευεργετικές για την υγεία, είναι η ιδανική επιλογή για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή!
![](https://www.alphafreepress.gr/wp-content/uploads/2025/02/pexels-cottonbro-6805783-scaled.jpg)
![AlphaFreePress](https://alphafreepress.gr/wp-content/themes/whsk_alpha_new/common/imgs/logo-min.png)