Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε νέα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, η υπουργός ανέφερε ότι η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης εστιάζει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για υπερωρίες, υπερεργασία, νυχτερινή εργασία και εργασία σε αργίες. Υπενθύμισε, επίσης, ότι από το 2019 μέχρι σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν ήδη μειωθεί κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.
Μέτρα στήριξης εργαζομένων στον Δήμο Θήρας
Παράλληλα, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στον Δήμο Θήρας, δεδομένου ότι η Σαντορίνη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασία. Όπως εξήγησε, το κράτος προχωρά στη στήριξη αυτών των εργαζομένων μέσω αναστολών συμβάσεων εργασίας και αποζημιώσεων, καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την κανονική συνέχιση της εργασίας τους.
Μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της απασχόλησης
Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στη σταδιακή μείωση της ανεργίας, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό της έχει πέσει στο 9,4% από το 18% που ήταν το 2019. Τόνισε ότι η πτωτική αυτή τάση δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα στοχευμένων πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης.
Ένα από τα εργαλεία που έχουν συμβάλει στη σύζευξη εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι οι «Ημέρες Καριέρας». Όπως ανέφερε, η πρόσφατη διοργάνωση στον Βόλο συγκέντρωσε πάνω από 2.000 άτομα, ενώ μέχρι στιγμής περισσότερα από 8.500 άτομα έχουν βρει εργασία μέσω αυτής της πρωτοβουλίας. Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα, ενώ ακολουθεί και άλλη στη Θεσσαλονίκη.
Ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης και αύξηση των μισθών
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, 3 στους 4 εργαζόμενους στην Ελλάδα έχουν πλήρη απασχόληση, γεγονός που – όπως τόνισε – αποτελεί ένδειξη μιας πιο υγιούς αγοράς εργασίας.
Σχετικά με τις αυξήσεις στους μισθούς, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διττή πολιτική, η οποία περιλαμβάνει τόσο την αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού όσο και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Όπως είπε, ο μέσος εργαζόμενος έχει δει αύξηση του μισθού του κατά περίπου 100 ευρώ ετησίως, ενώ πάνω από το 53% των εργαζομένων στην Ελλάδα κερδίζει πλέον περισσότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα.
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η υπουργός δήλωσε ότι ήδη εφαρμόζεται σε κλάδους όπως οι τράπεζες, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, οι εταιρείες security, η βιομηχανία και το λιανεμπόριο, ενώ δοκιμαστικά έχει εφαρμοστεί στον τουρισμό και την εστίαση, όπου από την 1η Μαρτίου 2025 θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Τόνισε, μάλιστα, ότι χάρη στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έχουν δηλωθεί 815.000 περισσότερες υπερωρίες, επισημαίνοντας ότι η καταγραφή τους συμβάλλει στη διαφάνεια και στην προστασία τόσο των εργαζομένων όσο και των υγιών επιχειρήσεων. «Η Ψηφιακή Κάρτα έρχεται να προστατεύσει τον εργαζόμενο, αλλά και τις επιχειρήσεις που τηρούν τους κανόνες», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, καταλήγοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει μέτρα που ενισχύουν τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της αγοράς εργασίας.