Μετανάστες Βρετανία: Νέοι κανονισμοί

ΚΟΣΜΟΣ

Μετανάστες Βρετανία: Νέοι κανονισμοί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μετανάστες Βρετανία: Οι αιτήσεις των μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στη Βρετανία σε γενικές γραμμές θα απορρίπτονται ανεξαρτήτως του χρόνου που έχουν διαμείνει στη χώρα

12.02.2025 | 21:25

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες οδηγίες που περιορίζουν την απόκτηση υπηκοότητας για μετανάστες και αιτούντες άσυλο που εισέρχονται παράτυπα στη χώρα, ιδιαίτερα όσους διασχίζουν τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια. Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι αιτήσεις πολιτογράφησης αυτών των ατόμων θα απορρίπτονται «επί της αρχής», ανεξάρτητα από τη διάρκεια παραμονής τους στη χώρα. Οι κανονισμοί, οι οποίοι δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες που εξετάζουν τα αιτήματα υπηκοότητας, καθιστώντας σαφές ότι η παράτυπη είσοδος στη Βρετανία αποτελεί εμπόδιο για την απόκτηση ιθαγένειας. Ωστόσο, η κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα να εξετάζει ειδικές περιπτώσεις μεμονωμένα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι οι νέοι περιορισμοί αποτελούν ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων κανόνων, σύμφωνα με τους οποίους η παράνομη είσοδος στη χώρα δεν επιτρέπει την απόκτηση υπηκοότητας. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι το νέο μέτρο διασφαλίζει πως όποιος εισέρχεται στη Βρετανία παράνομα, κυρίως μέσω θαλάσσης, κινδυνεύει να δει την αίτησή του να απορρίπτεται. Η νέα πολιτική σηματοδοτεί μια συνέχιση της αυστηρής μεταναστευτικής γραμμής που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον Ρίσι Σούνακ, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός του κόμματος των Εργατικών.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, αν και εγκατέλειψε το αμφιλεγόμενο σχέδιο των Συντηρητικών να απελαύνονται στη Ρουάντα παράτυποι μετανάστες, έχει δεσμευθεί να περιορίσει τη μετανάστευση, τόσο τη νόμιμη όσο και την παράτυπη. Η πολιτική αυτή έρχεται εν μέσω πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση από την άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο πέτυχε εκλογική έκπληξη τον Ιούλιο, κερδίζοντας πέντε έδρες στο κοινοβούλιο.

Αντιδράσεις 

Η νέα αυστηροποίηση των κανόνων για την υπηκοότητα προκάλεσε αντιδράσεις εντός των Εργατικών, με την Στέλα Κρίσι να εκφράζει την αντίθεσή της μέσω ανάρτησης στο Χ, επισημαίνοντας ότι «αν κάποιος λαμβάνει καθεστώς πρόσφυγα, δεν είναι δίκαιο να του αρνούμαστε στη συνέχεια τη δυνατότητα να γίνει Βρετανός πολίτης». Την ίδια στιγμή, η μη κυβερνητική οργάνωση Free Movement, που ειδικεύεται στη μεταναστευτική πολιτική και το δικαίωμα ασύλου, προειδοποίησε ότι οι νέες οδηγίες ενδέχεται να αποκλείσουν μεγάλο αριθμό προσφύγων από τη δυνατότητα απόκτησης υπηκοότητας, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αυτή θα δυσκολέψει την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα, οι Βρετανοί βουλευτές άρχισαν να εξετάζουν νέο νομοσχέδιο που στοχεύει στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Το νομοσχέδιο βασίζεται σε στοιχεία της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και στοχεύει κυρίως στην καταστολή των δικτύων διακινητών που εκμεταλλεύονται μετανάστες, μεταφέροντάς τους παράνομα στη χώρα.

Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τη μεταναστευτική κρίση, καθώς το 2024 περίπου 36.810 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια για να φτάσουν στη Βρετανία. Πρόκειται για αύξηση 25% σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Η αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Βρετανίας αντανακλά τον αυξανόμενο πολιτικό ανταγωνισμό γύρω από το ζήτημα, καθώς η κυβέρνηση Στάρμερ επιχειρεί να βρει ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια πίεση για μείωση των μεταναστευτικών ροών και τις αντιδράσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων και προοδευτικών φωνών.

Exit mobile version