Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα Φιλιατρά η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας να προχωρήσει στην κοπή της ιστορικής Μουριάς Ταμβάκη, ενός αιωνόβιου δέντρου που αποτελούσε σύμβολο της πόλης και είχε ενταχθεί στο Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης. Το δέντρο, το οποίο είχε επιβιώσει από τις καταστροφές που προκάλεσε ο Ιμπραήμ το 1825, κόπηκε στο πλαίσιο έργων ανάπλασης στην κεντρική πλατεία Καποδιστρίου. Η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει κύμα οργής και αγανάκτησης στην τοπική κοινωνία, με πολίτες, ιστορικούς και πολιτικούς φορείς να εκφράζουν την αντίθεσή τους.
Ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου, Θανάσης Πετράκος, εξαπέλυσε δριμεία κριτική εναντίον της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, χαρακτηρίζοντάς την «ανιστόρητη» και καταγγέλλοντας την απόφαση ως «τραμπούκικη προσβολή της ιστορικής μνήμης».
Σε δήλωσή του ανέφερε: «Δυστυχείς οι πολίτες που έχουν εκλέξει ανιστόρητους άρχοντες. Αυτό συνέβη στα Φιλιατρά, όπου η Δημοτική Αρχή κατέστρεψε την ιστορική Μουριά Ταμβάκη, ένα τοπόσημο της πόλης. Το αιωνόβιο δέντρο, με ηλικία άνω των 300 ετών, είχε ενταχθεί στο Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης το 2021, καθώς συνδέεται με γεγονότα της εποχής. Το 1825 επέζησε από τις καταστροφές των Τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ, όμως δεν κατάφερε να επιβιώσει από τις ‘αναπλάσεις’ της σημερινής Δημοτικής Αρχής».
Ο κ. Πετράκος κάλεσε τους πολίτες της Τριφυλίας, τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη απόφαση, ενώ άσκησε κριτική και στην Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι φέρει ευθύνη για τη στήριξη του έργου ανάπλασης, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων.
Η Μουριά Ταμβάκη αποτελούσε ιστορικό μνημείο και σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς των Φιλιατρών. Κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, υπό τον ίσκιο της συγκεντρώνονταν οι αγωνιστές και χρησιμοποιούνταν ως σημείο συνάντησης των κατοίκων. Το 2021, στο πλαίσιο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, εντάχθηκε στο Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων που σχετίζονται με ιστορικά γεγονότα, υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η απόφαση για την κοπή του ιστορικού δέντρου έχει διχάσει την τοπική κοινωνία. Από τη μία, πολίτες και φορείς καταγγέλλουν «έγκλημα κατά της ιστορικής μνήμης», ενώ από την άλλη, η Δημοτική Αρχή υπερασπίζεται την απόφασή της, αναφέροντας ότι η ανάπλαση της πλατείας ήταν αναγκαία και ότι το δέντρο παρουσίαζε κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.