Δένδιας Τουρκία: Σαφή μηνύματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας Τουρκία: Σαφή μηνύματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Δένδιας Τουρκία: Oι νέες ισορροπίες ισχύος στο διεθνές σύστημα με την εκλογή αλλά και η άνοδος των αναθεωρητικών δυνάμεων διεθνώς, κινητοποιούν τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας

13.02.2025 | 09:19

Σε διάστημα μόλις 48 ωρών και σε δύο ηπείρους, ο Νίκος Δένδιας φρόντισε να στείλει σαφή μηνύματα για τις γεωπολιτικές ισορροπίες, σκιαγραφώντας έμμεσα τον ρόλο της Τουρκίας στη διεθνή σκακιέρα. Η εκλογή Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η ενίσχυση αναθεωρητικών δυνάμεων παγκοσμίως φαίνεται να κινητοποιούν έντονα τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, που επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της χώρας μέσα στις ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις. Στο 6ο Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον, ο κ. Δένδιας τοποθετήθηκε για τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, αφήνοντας αιχμές για μια αυταρχική χώρα που «δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, απειλεί με casus belli, αναπτύσσει drones και πυραύλους και επιδιώκει στενότερη συνεργασία με τους BRICS». Αν και δεν κατονόμασε την Τουρκία, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο.

Στον αντίποδα, περιέγραψε μια άλλη χώρα—σαφώς εννοώντας την Ελλάδα—που «στηρίζει το διεθνές δίκαιο, είναι μέλος της ΕΕ, υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες, έχει πολεμήσει στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους στη σωστή πλευρά και υποστηρίζει την Ουκρανία, καθώς και την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ». Μάλιστα, τόνισε τη δημοκρατική κληρονομιά της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αποτέλεσε έμπνευση για τους ιδρυτές των ΗΠΑ.

Επανερχόμενος από τις Βρυξέλλες – ΝΑΤΟ και Τουρκικές Προκλήσεις

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνέχισε τις τοποθετήσεις του στις Βρυξέλλες, επαναφέροντας το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Κατά την προσέλευσή του στη Συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία, που διοργανώθηκε στο αρχηγείο της Συμμαχίας, υπενθύμισε τις δεσμεύσεις των κρατών-μελών, δίνοντας έμφαση στη σημασία των ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων και στο απαραβίαστο των κυριαρχικών δικαιωμάτων των συμμάχων. Η παρέμβαση αυτή δεν ήταν τυχαία, καθώς έγινε στον απόηχο της τουρκικής προσπάθειας να αμφισβητήσει το FIR Αθηνών ενόψει της άσκησης «Steadfast Dart 2025». Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις, με συμμετοχή πάνω από 10.000 στρατιωτών από εννέα συμμαχικές χώρες. Οι τουρκικές αξιώσεις λίγο έλειψαν να οδηγήσουν σε εμπλοκή ως προς τη διεξαγωγή της.

Ο κ. Δένδιας, σε αυστηρό τόνο, δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία αξιών και όλες οι ασκήσεις σχεδιάζονται με απόλυτο σεβασμό στην κυριαρχία των κρατών-μελών. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση δεν γίνεται δεκτή», ξεκαθαρίζοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τον ρόλο της Συμμαχίας. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου, σημειώνοντας τη σημασία της συνεδρίασης, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη επίσημη παρουσία του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ. Με νόημα, μάλιστα, παρατήρησε ότι αντί να προεδρεύει ο Αμερικανός αξιωματούχος, τη συνεδρίαση διηύθυνε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι, γεγονός που αφήνει περιθώρια για εκτιμήσεις σχετικά με την επόμενη ημέρα της αμερικανικής στρατηγικής στην Ευρώπη.

Στο περιθώριο των επαφών του στις Βρυξέλλες, ο κ. Δένδιας είχε διμερείς συνομιλίες με την υπουργό Εθνικής Άμυνας της Λιθουανίας, Ντόβιλ Σακάλιεν, καθώς και μια σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Λετονίας, Αντρίς Σπρουντ. Επιπλέον, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ολλανδό Επίτροπο Δράσης για το Κλίμα της Ε.Ε., Βόπκε Μπαστιάν Χούκστρα, όπου αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις γεωπολιτικές προκλήσεις.

Exit mobile version