Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

15

Φεβρουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανδρουλάκης για Δικαιοσύνη: Η δήλωση που προκάλεσε αναταραχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης για Δικαιοσύνη: Η δήλωση που προκάλεσε αναταραχή

Ανδρουλάκης για Δικαιοσύνη: Εσωκομματική ένταση

Το ΠΑΣΟΚ, παρότι βρίσκεται πλέον στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει καταφέρει να εκπέμψει εικόνα συνοχής και δυναμικής πολιτικής παρουσίας. Αντίθετα, το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι εσωτερικές αναταράξεις, με τα σημάδια δυσαρέσκειας να γίνονται όλο και πιο ορατά. Οι αμφισβητήσεις προς την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, έστω και έμμεσες, συσσωρεύονται, ενώ οι εσωκομματικές αντιθέσεις φέρνουν στην επιφάνεια βαθύτερες στρατηγικές διαφορές.

Το κλίμα στο κόμμα είναι τεταμένο, με παράγοντες όπως η στασιμότητα στις δημοσκοπήσεις, η ασάφεια στη στρατηγική και οι διαφωνίες για τις μελλοντικές συνεργασίες να λειτουργούν αποσταθεροποιητικά. Σε αυτό το ήδη εύθραυστο σκηνικό, η πρόσφατη δήλωση Ανδρουλάκη περί κλονισμένης εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη λειτούργησε ως καταλύτης νέων αντιδράσεων. Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ηγεσία του κόμματος, καθώς καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντικρουόμενες απόψεις και να διατηρήσει τον έλεγχο σε μια περίοδο αυξημένων πολιτικών πιέσεων.

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος κάθε άλλο παρά ομοψυχία και σταθερότητα αποπνέει – γεγονός που καθίσταται ακόμη πιο προβληματικό, δεδομένου ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ κατέχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δήλωση που προκάλεσε αναταραχή

Η πιο πρόσφατη αφορμή για την εσωκομματική ένταση ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όταν σε συνέντευξή του στον Alpha δήλωσε πως «η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη». Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και μέσα στο κόμμα. Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν επιφυλάξεις και διαφωνίες, τονίζοντας ότι ένας πολιτικός αρχηγός, πολλώ δε μάλλον ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να αμφισβητεί ανοιχτά τη Δικαιοσύνη. «Ακόμα κι αν είχε δίκιο, θα έπρεπε να το διατυπώσει διαφορετικά» σχολίασαν χαρακτηριστικά κομματικά στελέχη, ενώ υπενθύμισαν ότι το ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται στον αντισυστημισμό, οπότε μια τέτοια ρητορική μπορεί να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις. Η τοποθέτηση Ανδρουλάκη αιφνιδίασε πολλά στελέχη του κόμματος, τα οποία δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, οι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Νάγια Γρηγοράκου και Γιώργος Νικητιάδης επιχείρησαν να μετριάσουν τις εντυπώσεις, διαχωρίζοντας τη θέση τους και εκφράζοντας εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «επικίνδυνη» τη δήλωση Ανδρουλάκη, τονίζοντας ότι η αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης από κόμματα με ιστορία σεβασμού στους θεσμούς μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι τέτοιες τοποθετήσεις πλήττουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και ευνοούν ακραίες πολιτικές δυνάμεις.

Η ηγεσία του κόμματος αντέδρασε άμεσα για να αποτρέψει περαιτέρω εσωτερικές αναταράξεις. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Μπιάγκης επικοινώνησε με βουλευτές, επιδιώκοντας να συντονίσει τις τοποθετήσεις τους. Σε κοινή ανακοίνωση, τα στελέχη που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις επικεντρώθηκαν στη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την αποσύνδεση της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, αποφεύγοντας έτσι να επιτείνουν την ένταση.

Συζητήσεις για πολιτικές συνεργασίες

Οι εσωκομματικές διαφωνίες δεν περιορίζονται μόνο στη στάση απέναντι στη Δικαιοσύνη. Πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με πιθανές συνεργασίες μετά τις επόμενες εκλογές έχουν επίσης πυροδοτήσει εντάσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέκλεισε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με άλλα κόμματα.

Παράλληλα, δηλώσεις στελεχών όπως του Παύλου Γερουλάνου και του Μιχάλη Κατρίνη για πιθανές συνεργασίες με κόμματα της Αριστεράς έδωσαν αφορμή στην κυβέρνηση να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εντός του κόμματος, δεν λείπουν εκείνοι που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αναμετρηθεί μόνο του με τη Νέα Δημοκρατία και πως θα χρειαστεί σύμπραξη με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ωστόσο, αυτή η προοπτική έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική της αυτονομίας που προωθεί η ηγεσία του κόμματος.

Η «γκάφα» με τους αιώνιους φοιτητές

Ένα ακόμη ζήτημα που προκάλεσε αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ήταν η ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη Στέφανου Παραστατίδη κατά της διαγραφής των «αιώνιων φοιτητών». Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ήρθε σε αντίθεση με τον νόμο Διαμαντοπούλου (Ν. 4009/2011), ο οποίος προέβλεπε ανάλογες ρυθμίσεις. Η δήλωση του Παραστατίδη θεωρήθηκε εσφαλμένη και ασυντόνιστη, με αποτέλεσμα να δεχθεί παρατηρήσεις από την ηγεσία του κόμματος και να του ζητηθεί να ανασκευάσει.

Η εσωκομματική ένταση δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται σύντομα. Το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο αναμένεται να αποτελέσει πεδίο αντιπαραθέσεων, καθώς οι διαφωνίες για τη στρατηγική του κόμματος και τη μελλοντική του πορεία εντείνονται. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ΠΑΣΟΚ – από τη στάση απέναντι στη Δικαιοσύνη μέχρι τις πολιτικές συνεργασίες και την εσωκομματική λειτουργία – δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα. Αν η ηγεσία δεν καταφέρει να επιβάλει ενότητα και σαφή προσανατολισμό, το κόμμα κινδυνεύει να διολισθήσει σε μια παρατεταμένη κρίση που θα υπονομεύσει την πολιτική του δυναμική.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις