Σαν σήμερα, 19 Φεβρουαρίου: Μακρόνησος, εκεί που ο πόνος μιλούσε πιο δυνατά από τη θάλασσα

ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα, 19 Φεβρουαρίου: Μακρόνησος, εκεί που ο πόνος μιλούσε πιο δυνατά από τη θάλασσα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τόπος εγκλήματος. Το νησί των ουρλιαχτών

19.02.2025 | 10:24

Η Μακρόνησος δεν ήταν ένα απλό νησί. Ήταν μια πληγή ανοιχτή στην Ιστορία, ένας τόπος όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δοκιμάστηκε στα όριά της. Ένας βράχος στη μέση του Αιγαίου που έγινε συνώνυμο του πόνου, της αντίστασης και της θυσίας. “Κείνο το βράδυ σώπαιναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι”, έγραψε ο Μενέλαος Λουντέμης στο συγκλονιστικό του έργο «Οδός Αβύσσου αριθμός 0». Μια φράση που αποτυπώνει τη φρίκη όσων έζησαν στον τόπο εξορίας, εκεί όπου ο βασανισμός ντύθηκε τον μανδύα της αναμόρφωσης και ο θάνατος ήταν μονάχα μία ακόμα πιθανότητα. Η Μακρόνησος, αν και γνωστή από την αρχαιότητα, έγινε πρωταγωνιστής στην Ιστορία μέσα από το αίμα και τη βία. Οι θρύλοι λένε πως ο Πάρης έκρυψε εκεί την Ωραία Ελένη πριν την οδηγήσει στην Τροία. Στους αιώνες που ακολούθησαν, το νησί έγινε ορμητήριο πειρατών, τόπος κράτησης αιχμαλώτων, καταφύγιο προσφύγων. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, το νησί μετατράπηκε σε λοιμοκαθαρτήριο, όπου στοιβάζονταν χιλιάδες Πόντιοι και άλλοι πρόσφυγες. Ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός πριν περάσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, ένας τόπος όπου η επιβίωση ήταν καθημερινή μάχη.

Το στρατόπεδο της φρίκης και η “αναμόρφωση”

Η πιο σκοτεινή σελίδα της Μακρονήσου γράφτηκε στα χρόνια του Εμφυλίου. Το 1947, με απόφαση της κυβέρνησης, το νησί μετατράπηκε σε στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων. Ο «Οργανισμός Αναμόρφωσης της Μακρονήσου» στήθηκε με πρόσχημα την «αποτοξίνωση» των στρατιωτών από τις αριστερές τους ιδέες. Αυτή η «αναμόρφωση» όμως δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα ανελέητο σύστημα βασανιστηρίων. Ξύλο με σύρματα και μπαμπού, φάλαγγα, ψυχρολουσίες, ατελείωτη ορθοστασία κάτω από τον καυτό ήλιο, κάψιμο με πυρωμένα σίδερα… Κάθε μέρα, κάθε ώρα, ένας νέος τρόπος να λυγίσει το κορμί και να υποταχθεί το πνεύμα.

Όσοι υπέγραφαν τη δήλωση μετανοίας γλίτωναν, αλλά όχι πάντα. Έπρεπε να αποδείξουν ότι είχαν αλλάξει. Συχνά, τους ανάγκαζαν να γίνουν δήμιοι των ίδιων τους των συντρόφων. Να χτυπήσουν, να προδώσουν, να αποδείξουν ότι είχαν ξεριζώσει την “αρρώστια”.\ Όσοι αρνούνταν, έμεναν πίσω. Μόνοι, απομονωμένοι, βασανισμένοι μέχρι θανάτου.

Οι νεκροί της Μακρονήσου – Μια σφαγή θαμμένη στη σιωπή

Η Μακρόνησος κράτ ησε δεκάδες χιλιάδες ψυχές. 40.000 – 100.000 άνθρωποι πέρασαν από εκεί. Ανάμεσά τους 300 παιδιά, εγκλωβισμένα σε μια κόλαση φτιαγμένη από ενήλικες. Η 29η Φεβρουαρίου 1948 ήταν η μέρα που η Ιστορία χρωματίστηκε ανεξίτηλα με αίμα. Περισσότεροι από 300 στρατιώτες εκτελέστηκαν μαζικά στο Α’ Ειδικό Τάγμα Οπλιτών. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού χαρακτήρισε το γεγονός “στάση”, ενώ οι επιζώντες σύρθηκαν σε στρατοδικεία και καταδικάστηκαν. Οι νεκροί, δεμένοι σε συρμάτινα δίχτυα, πετάχτηκαν στη θάλασσα κοντά στη βραχονησίδα Σαν Τζόρτζιο.Ο ακριβής αριθμός τους παραμένει άγνωστος, θαμμένος κάτω από τη σιωπή και τον τρόμο.

Ένας τόπος που δεν ξεχνά

Η Μακρόνησος δεν είναι ένα κομμάτι γης χαμένο στο Αιγαίο. Είναι ένα μνημείο πόνου και μνήμης, ένα σύμβολο της σκληρότητας αλλά και της αντοχής της ανθρώπινης ψυχής. Ακόμα και σήμερα, το νησί παραμένει ένα βουβό μνημείο μιας εποχής που η εξουσία δοκίμαζε πόσο μακριά μπορούσε να φτάσει για να κάμψει το φρόνημα των ανθρώπων. Μα η Μακρόνησος δεν λύγισε. Οι φωνές εκείνων που υπέφεραν και χάθηκαν, ακόμα αντηχούν στον αέρα της. Και δεν θα πάψουν να ακούγονται ποτέ.

Exit mobile version