Οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας φαίνεται να εισέρχονται σε μια νέα φάση, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσφέρει στον Ντόναλντ Τραμπ μια προνομιακή συμφωνία για το πετρέλαιο, άλλους φυσικούς πόρους, καθώς και συνεργασία στην Αρκτική. Σύμφωνα με τους Moscow Times, οι δύο ηγέτες σχεδιάζουν νέες συνεργασίες, με φόντο τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Επιστροφή των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία;
Ο Kirill Dmitriev, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων και ένας από τους τρεις εκπροσώπους του Πούτιν στις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι η Μόσχα θεωρεί «ιδιαίτερα σημαντική» την επανέναρξη της οικονομικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ντμίτριεφ ανέφερε ότι μεγάλες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες είχαν στο παρελθόν ιδιαίτερα κερδοφόρες δραστηριότητες στη Ρωσία και υποστήριξε ότι πιθανόν να επιστρέψουν στο μέλλον. «Γιατί να εγκαταλείψουν την ευκαιρία πρόσβασης στους ρωσικούς φυσικούς πόρους;», διερωτήθηκε, υπονοώντας ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει ξανά προνομιακούς όρους συνεργασίας. Παράλληλα, ο Ρώσος αξιωματούχος έκανε άνοιγμα για «κοινά έργα» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με έμφαση στην Αρκτική και άλλες στρατηγικές περιοχές, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες συνεργασίες θα προσφέρουν «μεγαλύτερη επιτυχία» και στις δύο πλευρές.
Οι κυρώσεις κόστισαν στις αμερικανικές εταιρείες 300 δισ. δολάρια
Σύμφωνα με τον Ντμίτριεφ, οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας κόστισαν στις αμερικανικές εταιρείες περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια και κατηγόρησε τη διακυβέρνηση Μπάιντεν ότι «έδωσε λανθασμένα μηνύματα» για τη ρωσική οικονομία. Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η μόνη μεγάλη αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στη ρωσική πετρελαϊκή αγορά ήταν η Exxon Mobil, η οποία κατείχε το 30% του ενεργειακού έργου Sakhalin-1. Μετά τις κυρώσεις, η Exxon ανακοίνωσε την αποχώρησή της, αλλά δεν κατάφερε να πουλήσει το μερίδιό της, καθώς το Κρεμλίνο ανέβαλε επανειλημμένα την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μεταθέτοντας την τελική προθεσμία για το 2026. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, και άλλες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Halliburton, Schlumberger και Baker Hughes αποχώρησαν από τη ρωσική αγορά, αφήνοντας πίσω ένα σημαντικό κενό στον ενεργειακό τομέα της χώρας.
Η Ρωσία θέλει ενεργειακή αυτάρκεια έως το 2025
Ο πρόεδρος Πούτιν έχει θέσει ως στόχο η Ρωσία να αποκτήσει δικές της τεχνολογίες γεώτρησης και εξερεύνησης υδρογονανθράκων, αυξάνοντας το μερίδιό τους στο 80% έως το 2025. Η πιθανή συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον στον ενεργειακό τομέα θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη διεθνή αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και τη γεωπολιτική ισορροπία στην Αρκτική. Ωστόσο, μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση Τραμπ θα προχωρήσει σε άρση κυρώσεων και διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.