Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η Ουκρανία «ίσως γίνει ρωσική κάποια μέρα», εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της ανεξαρτησίας της χώρας, η οποία εδώ και σχεδόν τρία χρόνια αμύνεται απέναντι στη ρωσική εισβολή με τη στήριξη της Δύσης. Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Τραμπ μίλησε για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να τερματίσει τον πόλεμο, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του αντιπροέδρου του, Τζ. Ντ. Βανς, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ίσως κάνουν μια συμφωνία, ίσως όχι. Ίσως γίνουν ρωσικοί κάποια μέρα, ίσως όχι», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ τόνισε για άλλη μια φορά ότι επιθυμεί μια «απόδοση επένδυσης» από τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, επαναφέροντας την ιδέα ανταλλαγής με τα σπάνια ορυκτά της χώρας.
Τα σχόλια του Τραμπ προκαλούν ικανοποίηση στο Κρεμλίνο, το οποίο έχει ήδη προσαρτήσει παράνομα τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες και επιδιώκει την πλήρη υποταγή της χώρας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «ένα σημαντικό μέρος της Ουκρανίας θέλει να γίνει ρωσικό» και πως «αυτό έχει ήδη συμβεί». Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Τραμπ, απάντησε ότι «ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα». Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα πίστευε ότι θα καταλάβει το Κίεβο μέσα σε λίγες ημέρες και ολόκληρη τη χώρα μέσα σε εβδομάδες. Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον τέταρτο χρόνο του, η Ρωσία ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας. Το 2023, η Μόσχα πραγματοποίησε στημένες δημοψηφισματικές διαδικασίες στις κατεχόμενες περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει την προσάρτησή τους. Ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών «παρά τους κινδύνους, περίμεναν στην ουρά και ψήφισαν» υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία. Το CNN είχε καταγράψει τότε τις διαδικασίες, τις οποίες οι διεθνείς παρατηρητές χαρακτήρισαν προπαγανδιστική φάρσα.
Ο Τραμπ επιδιώκει «συμφωνία» με την Ουκρανία, με αντάλλαγμα ορυκτά και ενεργειακά αποθέματα
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο» στη δημιουργία των βάσεων για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι ανέφερε τη Δευτέρα ότι «σοβαρά στελέχη» της κυβέρνησης Τραμπ θα επισκεφθούν την Ουκρανία ενόψει της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Βανς. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στη θέση του ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να λάβει κάποιο αντάλλαγμα για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία. «Έχουν απίστευτα πολύτιμη γη, γεμάτη με σπάνια ορυκτά, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα σημαντικά αποθέματα. Θέλω να εξασφαλίσουμε τα χρήματά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι είχε πει στην ουκρανική πλευρά πως «θέλω το ισοδύναμο, σαν 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε σπάνια ορυκτά, και πρακτικά έχουν συμφωνήσει σε αυτό, ώστε να μην αισθανόμαστε ανόητοι. Διαφορετικά, είμαστε ανόητοι. Τους είπα ότι πρέπει να πάρουμε κάτι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε αυτά τα χρήματα».
Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε διακηρύξει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία «αφορά το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν το μέλλον τους» και «την αρχή ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αλλάζει τα σύνορα των γειτόνων της διά της βίας», οι δηλώσεις Τραμπ δείχνουν ότι βλέπει τον πόλεμο μέσα από ένα καθαρά συναλλακτικό πρίσμα. Τα σχόλιά του ενισχύουν τη ρωσική προπαγάνδα, καθώς ο Πούτιν έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ψευδώς ότι «οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός, ένα ενιαίο σύνολο» και ότι η Ουκρανία «δεν είναι ένα κυρίαρχο κράτος».
Με ηγέτες της Ευρώπης να ετοιμάζονται για συναντήσεις με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ στο Μόναχο αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να αποκομίσει οφέλη» από τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν πρέπει να αναδειχθεί νικήτρια. Μιλώντας στο CNN στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης Διακυβέρνησης στο Ντουμπάι, ο Ντούντα τόνισε ότι το «ιδανικό σενάριο» θα ήταν η Ουκρανία να ανακτήσει «όλα τα εδάφη που κατέχει σήμερα η Ρωσία», αλλά παραδέχτηκε ότι η προτεραιότητα τώρα είναι να σταματήσει ο πόλεμος «χωρίς να υπαγορεύει η Ρωσία τους όρους». Οι δηλώσεις του Ντούντα αντικατοπτρίζουν τη βαθιά ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη για τις πολιτικές του Τραμπ, ο οποίος δείχνει διατεθειμένος να προχωρήσει σε συμφωνία με τη Ρωσία, ακόμη και εις βάρος της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.