Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

21

Φεβρουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπιλ Γκέιτς: Τι θα φοβόταν αν ήταν τώρα νέος
ΚΟΣΜΟΣ

Μπιλ Γκέιτς: Τι θα φοβόταν αν ήταν τώρα νέος

Μπιλ Γκέιτς: Ο ιδρυτής της Microsoft και πρόεδρος του Ιδρύματος Γκέιτς ανέλυσε τους σημαντικότερους κινδύνους που βλέπει για την κοινωνία.

Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί τις νεότερες γενιές για τέσσερις σοβαρούς κινδύνους που διαμορφώνουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Αν ο Μπιλ Γκέιτς ήταν νέος σήμερα, δηλώνει πως η μεγαλύτερη ανησυχία του θα ήταν η απειλή της ατομικής βόμβας, όπως ανέφερε στο Business Insider. «Υπάρχουν περίπου τέσσερα ή πέντε πράγματα που είναι πολύ τρομακτικά, αλλά όταν ήμουν νέος, το μόνο που πραγματικά καταλάβαινα και ανησυχούσα πολύ ήταν ο πυρηνικός πόλεμος», εξήγησε σε συνέντευξή του. Ο ιδρυτής της Microsoft και πρόεδρος του Ιδρύματος Γκέιτς ανέλυσε τους σημαντικότερους κινδύνους που βλέπει για την κοινωνία.

Μπιλ Γκέιτς: Ο χωρισμός μου ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία μου, με άφησε «δυστυχισμένο για χρόνια»

Οι κύριοι κίνδυνοι που επισημαίνει ο Μπιλ Γκέιτς

Ο Γκέιτς ανέφερε τέσσερα βασικά ζητήματα που θα έπρεπε να προβληματίζουν τη νεότερη γενιά:

  • Κλιματική αλλαγή
  • Βιοτρομοκρατία και πανδημίες
  • Έλεγχος της τεχνητής νοημοσύνης
  • Κοινωνική πόλωση

Επισημαίνει ότι η κοινωνία πρέπει να φοβάται ιδιαίτερα αυτά τα ζητήματα και να λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Ο Γκέιτς δεν εκφράζει αυτές τις ανησυχίες για πρώτη φορά. Σε ανάρτησή του το 2023, τόνισε ότι καθώς μεγαλώνει η οικογένειά του, αυξάνεται και η επιθυμία του να συμβάλει στη βελτίωση του κόσμου. «Ένα εγγόνι σε κάνει να σκέφτεσαι πώς θα διασφαλίσουμε ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο – πολιτική, υγεία, κλίμα κ.λπ.», είχε γράψει.

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει έλλειψη εξειδικευμένων ανθρώπων, κάτι που θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Παρότι υπάρχουν φόβοι για την τεχνολογία αυτή, ο Γκέιτς θεωρεί πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της ανθρωπότητας. «Η τεχνητή νοημοσύνη, με την πάροδο του χρόνου, θα καταστήσει τη ”νοημοσύνη” ουσιαστικά δωρεάν», σημείωσε. Παρά τις προκλήσεις, ο Γκέιτς πιστεύει ότι η πρόοδος της ανθρωπότητας συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. «Αν δεν λύσουμε κάποια από αυτά τα μεγάλα προβλήματα, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Το Αλτσχάιμερ, η παχυσαρκία, η θεραπεία για τον HIV, η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς και της ελονοσίας είναι στόχοι που πλησιάζουν όλο και περισσότερο», τόνισε. Ο φόβος μπορεί να λειτουργήσει παραλυτικά, αλλά ο Γκέιτς πιστεύει ότι μπορεί επίσης να κινητοποιήσει τη νέα γενιά ώστε να εργαστεί για τη διαχείριση αυτών των κινδύνων. «Σε κάποιον βαθμό, η υπερβολή για τον αντίκτυπο αυτών των προβλημάτων μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ώστε να ενεργοποιήσει τους ανθρώπους να τα αντιμετωπίσουν», κατέληξε

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις