Τραμπ – Πούτιν: Προχωρημένες συζητήσεις για την Ουκρανία

ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ – Πούτιν: Προχωρημένες συζητήσεις για την Ουκρανία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τραμπ - Πούτιν: Τι ανέφερε στην ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ

24.02.2025 | 20:30

Οι διεθνείς συζητήσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία έχουν αποκτήσει νέες διαστάσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε σήμερα ότι οι επαφές του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προχωρούν “πολύ καλά”, ενώ παράλληλα εστιάζει σε συμφωνίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας. Σύμφωνα με δημοσιευμένες ανακοινώσεις στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι διεξάγει σοβαρές διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για την επίλυση του πολέμου, συνοδευόμενες από σημαντικές οικονομικές συναλλαγές. Ο πρώην πρόεδρος τονίζει ότι αυτές οι συνομιλίες περιλαμβάνουν θέματα όπως η εξασφάλιση «κρίσιμων ορυκτών και σπάνιων γαιών» σε συμφωνία που θα μπορούσε να αναγεννήσει την αμερικανική οικονομία, ανακτώντας τα δισεκατομμύρια που επενδύθηκαν στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση αυτή, η οποία έγινε την ίδια ημέρα με τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – όπου επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας – θέτει το ερώτημα για τη θέση των ΗΠΑ σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις και τις προτεραιότητές τους.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας τερματισμού του μακροχρόνιου πολέμου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία εργάζονται παραγωγικά για μια οικονομική συμφωνία που θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για μια ειρηνευτική διαδικασία. Σε βιντεοκλήση με τους ηγέτες των χωρών της G7, ο Ζελένσκι τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της Ευρώπης και της Ουκρανίας στη διαδικασία διαπραγματεύσεων, παρά τις αδιαπέραστες διαφορές που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, υπουργοί αρμόδιοι για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση έχουν αναφέρει ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία εκμετάλλευσης ορυκτών – μια συμφωνία που αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

Τρία χρόνια από την έναρξη της φρίκης

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία έχει γίνει σκηνή μεγάλων απωλειών και καταστροφών. Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία κατέχει πλέον περίπου το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας, οι γραμμές μάχης παραμένουν σταθερές, ενώ οι επιχειρήσεις εναλλάσσονται μεταξύ επιθέσεων και αντεπιθέσεων. Οι επίσημες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, ενώ οι εκτιμήσεις για τις ρωσικές απώλειες είναι εξίσου υψηλές. Σε συνδυασμό με τα στατιστικά για τους αμάχους – με τον ΟΗΕ να αναφέρει δεκάδες χιλιάδες θύματα – η εικόνα που προκύπτει είναι αυτή ενός πολέμου που έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην κοινωνία και στην οικονομία της χώρας.

Παράλληλα, η καταστροφή των υποδομών είναι τεράστια: εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και κυβερνητικά κτίρια έχουν χαλάσει, ενώ οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στα ενεργειακά δίκτυα έχουν οδηγήσει σε συχνές διακοπές ρεύματος και σημαντικές διαταραχές στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Η επίτευξη μίας βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας απαιτεί την ελαστικότερη προσέγγιση τόσο από την πλευρά του Ρωσικού όσο και από αυτήν της Ουκρανικής εξουσίας. Ο Πούτιν έχει επιμείνει στην απαίτηση για την παραμονή ορισμένων ουκρανικών περιοχών υπό το ρωσικό έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα ζητά την “αποστρατιωτικοποίηση” της Ουκρανίας και την εγκατάλειψη των φιλονατολικών προσδοκιών για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αντίθετα, ο Ζελένσκι παραμένει αμετάβλητος στην επιδίωξη της πλήρους εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του, ενώ επιμένει σε εγγυήσεις ασφαλείας που θα αποτρέψουν μελλοντικές επιθετικές κινήσεις. Οι διαφορές αυτές έχουν δημιουργήσει ένα διπλωματικό δίλημμα, στο οποίο ο ρόλος τρίτων χωρών – όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ – φαίνεται να παραμένει κρίσιμος για την επίτευξη μιας σταθερής λύσης. Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ έχει θέσει σε αμφιβολία και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι εφικτές στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο. Επίσης, ο πρώην πρόεδρος έχει σχολιάσει ότι μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο σε μια μελλοντική συμφωνία, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων σε διεθνές επίπεδο.

Το παρόν σκηνικό, που συνδυάζει τις διπλωματικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου, τις οικονομικές συμφωνίες και τις συνεχείς πολεμικές επιχειρήσεις, αποτυπώνει την πολυπλοκότητα της κρίσης στην Ουκρανία. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν φωνές που προβάλλουν την ανάγκη για έναν ταχύ τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων και οικονομικών συμφωνιών, ενώ από την άλλη, οι βαθιές διαφορές στις θέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών και οι συνεχείς απώλειες δυσκολεύουν κάθε προσπάθεια για ειρήνη.

Η διεθνής κοινότητα, με την παρουσία χωρών όπως η Γαλλία και ο Καναδάς στην ηγεσία της G7, αναζητά ένα μονοπάτι που να διασφαλίζει τόσο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας όσο και την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ και οι εναλλακτικές προσεγγίσεις που προβάλλονται, αποτελούν μόνο μία πλευρά ενός ευρύτερου, περίπλοκου διαλόγου που έχει άμεσο αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Exit mobile version