Μπορεί να μην έχεις σουρωτήρι στην κουζίνα ή απλά να μην θέλεις να το χρησιμοποιήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να στραγγίξεις τα ζυμαρικά ή τα λαχανικά σου με άλλους έξυπνους τρόπους. Σύμφωνα με τον συντάκτη φαγητού Rick Martinez, το σουρωτήρι δεν είναι απαραίτητο εργαλείο – είναι περισσότερο ένα αξεσουάρ ευκολίας παρά μια απόλυτη ανάγκη. Αντί λοιπόν να ψάχνεις απεγνωσμένα ένα σουρωτήρι, δες πώς μπορείς να στραγγίξεις εύκολα τα ζυμαρικά και τα λαχανικά σου με αντικείμενα που ήδη έχεις στην κουζίνα σου.
1. Πιρούνι ή τσιμπίδα: Για μακριά ζυμαρικά
Αν μαγειρεύεις σπαγγέτι, λιγκουίνι ή ταλιατέλες, η τσιμπίδα είναι η καλύτερη επιλογή. Αν δεν έχεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μεγάλο πιρούνι. Απλώς βύθισέ το στην κατσαρόλα και βγάλε τα ζυμαρικά σταδιακά. Αν και αυτή η μέθοδος προϋποθέτει λίγη υπομονή, είναι αποτελεσματική και δεν χρειάζεται επιπλέον εργαλεία.
2. Κουτάλι: Για μικρότερα ζυμαρικά ή λαχανικά
Για μικρά ζυμαρικά, όπως κοφτό μακαρονάκι, πέννες ή φασόλια, το μεγάλο κουτάλι είναι η λύση. Πάρε λίγα-λίγα με το κουτάλι και γείρε ελαφρώς για να στραγγίξει το νερό πριν τα μεταφέρεις στο πιάτο ή στο σκεύος σερβιρίσματος.
3. Κουτάλι με τρύπες: Ο μικρός σωτήρας της κουζίνας
Αν έχεις κουτάλι με τρύπες, τότε έχεις βρει τη δεύτερη καλύτερη επιλογή μετά το σουρωτήρι. Το νερό φεύγει γρήγορα από τις τρύπες, αφήνοντας πίσω μόνο τα ζυμαρικά ή τα λαχανικά σου. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για φασολάκια, λαχανικά στον ατμό, ραβιόλια ή μικρά ζυμαρικά.
4. Το καπάκι της κατσαρόλας: Η πιο εύκολη λύση
Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να στραγγίξεις τα ζυμαρικά ή τα λαχανικά σου είναι να χρησιμοποιήσεις το καπάκι της κατσαρόλας.
Πώς να το κάνεις σωστά
Τοποθέτησε το καπάκι ελαφρώς στραβό (περίπου ¼ της ίντσας) πάνω στην κατσαρόλα.
Φόρεσε γάντια κουζίνας για να προστατευτείς από τον ζεστό ατμό.
Κράτησε την κατσαρόλα σε απόσταση από το σώμα σου και ρίξε προσεκτικά το νερό.
Το καπάκι θα κρατήσει μέσα τα ζυμαρικά ή τα λαχανικά, ενώ το νερό θα φύγει.
Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για μεγάλες ποσότητες, αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή για να αποφύγεις εγκαύματα.
- Αν θέλεις να κρατήσεις λίγο από το νερό των ζυμαρικών για σάλτσες, μην το πετάξεις απευθείας στον νεροχύτη. Αντ’ αυτού, χρησιμοποίησε μια κούπα για να μαζέψεις το νερό πριν στραγγίξεις.
- Για λαχανικά στον ατμό, μπορείς απλώς να τα βγάλεις με μια τσιμπίδα ή ένα κουτάλι με τρύπες και να τα αφήσεις πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
Αν λοιπόν την επόμενη φορά ανακαλύψεις ότι δεν έχεις σουρωτήρι ή απλά δεν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις, θυμήσου ότι υπάρχουν πολλοί εύκολοι και έξυπνοι τρόποι να στραγγίξεις το φαγητό σου χωρίς κανένα άγχος!