Πούτιν για Ουκρανία: «Ας πάρει χάπια» απαντά συμβούλος του Ζελένσκι

ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν για Ουκρανία: «Ας πάρει χάπια» απαντά συμβούλος του Ζελένσκι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πούτιν για Ουκρανία: Ο Ρώσος πρόεδρος υπέδειξε πως θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία

28.03.2025 | 16:34

Με έντονη δυσπιστία και σαφείς κατηγορίες περί πολιτικής σκοπιμότητας, υποδέχθηκε το Κίεβο την πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη σύσταση προσωρινής κυβέρνησης στην Ουκρανία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν πρότεινε την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, η οποία θα είχε ως αποστολή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να υπογράψει κρίσιμες συμφωνίες που – όπως ισχυρίστηκε – θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τερματισμό του πολέμου.

Η ουκρανική πλευρά απέρριψε αμέσως και κατηγορηματικά την πρόταση, κάνοντας λόγο για ένα ακόμη τέχνασμα της Μόσχας ώστε να καθυστερήσει, να αποπροσανατολίσει και τελικά να υπονομεύσει κάθε ουσιαστική ειρηνευτική πρωτοβουλία. Ο Αντρίι Κοβαλένκο, επικεφαλής του Κέντρου Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης της ουκρανικής κυβέρνησης, σχολίασε μέσω Telegram: «Ο Πούτιν δεν επιδιώκει την ειρήνη. Αντιθέτως, κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει και να εκτροχιάσει οποιαδήποτε πρόοδο. Η πρόταση περί μεταβατικής κυβέρνησης είναι μια προσπάθεια να “παγώσει” τις διαπραγματεύσεις χωρίς καμία ειλικρινή πρόθεση για τον τερματισμό του πολέμου».

Δηκτική ανάρτηση από το περιβάλλον Ζελένσκι

Σε ακόμη πιο σκληρό τόνο κινήθηκε ο Ντμίτρο Λίτβιν, σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου Ζελένσκι. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), απέρριψε σκωπτικά την πρόταση Πούτιν, χρησιμοποιώντας ειρωνικό και καυστικό ύφος: «Αν ο Πούτιν εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει με ποιον πρέπει να συνομιλήσει για να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη, ίσως να ήρθε η ώρα να πάρει μερικά χάπια για να ενεργοποιηθεί ο εγκέφαλός του – αν υποθέσουμε βέβαια ότι του κάνουν ακόμα κάποιο αποτέλεσμα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση του Πούτιν κατατέθηκε σε μια περίοδο αυξανόμενης διεθνούς πίεσης και διπλωματικής κινητικότητας, με τις δυτικές χώρες να διατηρούν σταθερή τη θέση τους υπέρ μιας πλήρους αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία λύση που θα περιλαμβάνει αλλαγή του πολιτεύματος ή παραχώρηση εδαφών, ενώ επιμένει ότι μόνο η εκλεγμένη κυβέρνησή της έχει τη νομιμοποίηση να συνομιλήσει για τον τερματισμό του πολέμου.

Exit mobile version