Στην εξέλιξη του δημόσιου διαλόγου για τις μισθολογικές ενισχύσεις στους ένστολους αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με σχέδιο και ιεράρχηση, σε συνάρτηση με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «με το ίδιο σκεπτικό που αντιμετωπίστηκαν οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα εξεταστεί πώς μπορεί να στηριχθεί συνολικά το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, πάντα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων».
Ο υπουργός υπογράμμισε πως ήδη έχει προβλεφθεί σειρά ενισχύσεων:
-
Από 1η Απριλίου, όλοι οι ένστολοι θα λάβουν προσαύξηση 30 ευρώ μηνιαίως
-
Από 1η Ιουλίου, θα προστεθεί επίδομα επικινδυνότητας ύψους 100 ευρώ
«Η προτεραιοποίηση έγινε ξεκινώντας από τις Ένοπλες Δυνάμεις, με σημαντικές εξοικονομήσεις, και με την ίδια λογική θα κινηθούμε και για τους υπόλοιπους ένστολους. Όλα εξετάζονται με βάση πραγματικά δεδομένα. Δεν λειτουργούμε με πρόχειρους εντυπωσιασμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν μετά την εξαγγελία αυξήσεων μόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε: «Το υπουργείο Άμυνας πέτυχε εξοικονόμηση πόρων – είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε περισσότερους στρατηγούς απ’ ό,τι οι ΗΠΑ. Αυτή η εξοικονόμηση επιστρέφει στα στελέχη, και ενσωματώνεται και στο νέο βαθμολόγιο». Διευκρίνισε δε ότι οι ανακοινώσεις Δένδια έγιναν τώρα για τεχνικούς λόγους: «Ήταν σημαντικό να προηγηθούν των μηχανογραφικών των υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές».
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με τους μισθούς των υπολοίπων ενστόλων θα τεθούν επί τάπητος στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής του οικονομικού επιτελείου:
«Έχουμε τον χρόνο ως τη ΔΕΘ. Εκεί, όπως γίνεται κάθε χρόνο, ο πρωθυπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις βάσει των εισηγήσεων του οικονομικού επιτελείου», σημείωσε. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς του 13ου και του 14ου μισθού, ο κ. Πιερρακάκης παρέπεμψε στο κόστος: «Με τις αυξήσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, έχει καλυφθεί ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σχεδόν σε 1,5 επιπλέον μισθό. Η πλήρης επαναφορά θα είχε τεράστιο δημοσιονομικό κόστος».Για το φορολογικό μέτωπο, τόνισε ότι το καλοκαίρι θα εξεταστούν στοχευμένες ελαφρύνσεις, με γνώμονα τη στήριξη των οικογενειών και των νέων. Όπως είπε: «Όσο περιορίζεται η φοροδιαφυγή, τόσο αυξάνεται ο δημοσιονομικός χώρος για κοινωνική στήριξη και φοροαπαλλαγές. Θα υπάρξουν και νέα εργαλεία με τη βοήθεια της τεχνολογίας».
Στο τέλος της συνέντευξης, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να παραιτηθεί το Δημόσιο από τις εφέσεις κατά αποζημιώσεων για την τραγωδία στο Μάτι. Όπως αποκάλυψε: «Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις προσφυγές. Η κυβέρνηση είχε ήδη κινηθεί μέσω του κ. Χατζηδάκη με σχετική επιστολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους». Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η παραίτηση του Δημοσίου αφορά όλες τις αποζημιώσεις που έχουν επιδικαστεί, ακόμα και για υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Εφετείο.