Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε πολυμερή συνάντηση κορυφής που φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στο σχήμα συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν, καθώς και ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ Αλ Σαράα, ο οποίος παρενέβη μέσω τηλεδιάσκεψης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις σε θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης, ενεργειακής συνεργασίας και περιφερειακής διασυνδεσιμότητας, με έμφαση στην ανάγκη για σταθερότητα και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο την προσφυγική και μεταναστευτική πίεση, ιδίως προς τον Λίβανο και την Κύπρο, τονίζοντας την ανάγκη για συντονισμένες πολιτικές στήριξης προς τις χώρες πρώτης γραμμής. Αναφορικά με τη Συρία, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή ελληνική θέση υπέρ μιας συμπεριληπτικής πολιτικής διαδικασίας υπό συριακή κυριότητα, που θα διασφαλίζει την ισότιμη μεταχείριση όλων των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Καταδίκασε με σφοδρότητα τις πρόσφατες φρικαλεότητες κατά χριστιανικών πληθυσμών στη βορειοδυτική Συρία, ζητώντας πλήρη λογοδοσία και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Υπογράμμισε δε ότι η προστασία των μειονοτήτων αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού.
Ενεργή στήριξη στον Λίβανο και τις ένοπλες δυνάμεις του
Στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει στήριξη, τόσο σε επίπεδο ασφάλειας και ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και σε τεχνική βοήθεια για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Όπως σημείωσε, η πολιτική σταθεροποίηση του Λιβάνου, ο οποίος απέκτησε νέα κυβέρνηση και νέο Πρόεδρο, είναι ζήτημα περιφερειακής ασφάλειας, καθώς η χώρα μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα μεταναστευτικών ροών, αλλά και ως σταθεροποιητικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη διατήρησης της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την αποτροπή νέου κύκλου εχθροπραξιών στην περιοχή.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε, επίσης, την πρώτη του απευθείας επικοινωνία με τον μεταβατικό Πρόεδρο της Συρίας, Αχμέντ Αλ Σαράα. Στην τοποθέτησή του, μετέφερε ευθέως το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την προστασία των Ορθόδοξων Χριστιανών και ζήτησε σαφή πολιτική δέσμευση για τη συμπερίληψη όλων των κοινοτήτων στη νέα πολιτική πραγματικότητα της χώρας. «Αν η Συρία θέλει να προχωρήσει προς την ευημερία και να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας, πρέπει να σεβαστεί όλες τις θρησκευτικές και εθνοτικές της ταυτότητες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Διευκρίνισε μάλιστα ότι οποιαδήποτε άρση κυρώσεων θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στη συμπεριληπτικότητα της πολιτικής διαδικασίας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην κοινή δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον στρατηγικό ρόλο της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τη συμπόρευση Ελλάδας και Κύπρου ως πυλώνων σταθερότητας. Τόνισε ότι το τετραμερές σχήμα διαλόγου διαθέτει τη δυναμική να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να λειτουργήσει ως πλατφόρμα διαρκούς συνεννόησης και στρατηγικής σύγκλισης. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξε σε συμφωνία επί κειμένου οδικού χάρτη, το οποίο προβλέπεται να οριστικοποιηθεί εντός της ημέρας και να περιγράφει τις προϋποθέσεις συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, αλλά και τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για σεβασμό των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.