Σεισμός Μιανμάρ: Σοκαριστικές μαρτυρίες των κατοίκων
Καθώς το σκοτάδι τύλιγε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, το Μανταλέι, δεκάδες οικογένειες έστηναν πρόχειρες σκηνές και ετοιμάζονταν να περάσουν τη νύχτα στους δρόμους. Ο φόβος ενός νέου σεισμού και η πιθανότητα κατάρρευσης των κτιρίων, τους κρατούσε μακριά από τα σπίτια τους.
Την ίδια ώρα, διασώστες – πολλοί από αυτούς με σαγιονάρες και χωρίς στοιχειώδη εξοπλισμό – επιχειρούσαν μέσα σε ένα σκηνικό ερειπίων, αναζητώντας φωνές ζωής κάτω από σωρούς μπετόν. Κάθε λεπτό μετράει, κάθε κραυγή μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιζώντα. «Πάνω από 100 άνθρωποι ανασύρθηκαν χθες βράδυ από πολυκατοικίες που κατέρρευσαν. Οι νεκροί είναι πολλοί», δήλωσε ανώνυμα ένας από τους διασώστες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εκατοντάδες παγιδευμένοι, οι διασώστες ζητούν βοήθεια
Ο επίσημος απολογισμός του φονικού σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ανέρχεται πλέον σε 1.644 νεκρούς και 3.408 τραυματίες, όμως το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ προειδοποιεί πως ο τελικός αριθμός μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000 ψυχές. Η φυσική καταστροφή βρήκε τη Μιανμάρ σε κατάσταση εσωτερικής διάλυσης, εν μέσω ενός παρατεταμένου εμφυλίου που μαίνεται από το 2021 μεταξύ της στρατιωτικής χούντας και φιλοδημοκρατικών και εθνοτικών ανταρτών. Οι επικοινωνίες είναι διαλυμένες, οι μεταφορές κατεστραμμένες, και η πρόσβαση σε βοήθεια – εξαιρετικά δύσκολη.
Ένας 39χρονος άνδρας, κάτοικος του Μανταλέι, περιέγραψε συγκλονιστικές στιγμές ενώ επιχειρούσε σε ερείπια τζαμιού στο χωριό Σούλε Κόνε. «Τέσσερις ανθρώπους έβγαλα με τα χέρια μου. Τρεις ήταν ήδη νεκροί, ο τέταρτος ξεψύχησε στα χέρια μου», αφηγήθηκε στο Reuters. Ο ίδιος μίλησε για 23 νεκρούς μόνο σε τρία τζαμιά. Οι αρχές της Μιανμάρ, ωστόσο, δεν έχουν αναφέρει επισήμως καταρρεύσεις μουσουλμανικών ναών, ενώ σχεδόν 700 βουδιστικά κτίσματα δηλώνονται ως κατεστραμμένα. Κάτοικοι σκάβουν με γυμνά χέρια. Δεν έχουν μηχανήματα, ούτε καν φακούς. Σε μία συγκλονιστική αφήγηση στο BBC, διασώστης περιέγραψε την εύρεση ενός παιδιού κάτω από τα χαλάσματα που ζητούσε νερό. «Του έδωσα ένα καλαμάκι να φτάσει το νερό… Το άκουγα να φωνάζει για βοήθεια. Και πώς να το βοηθήσεις όταν **δεν έχεις τίποτα; Ούτε ρεύμα, ούτε σωστικά μέσα, ούτε γιατρούς…»»
Terrifying CCTV video of yesterdays M7.7 earthquake that hit Myanmar. The death toll is at least 1,644, with 3,408 people injured. Numbers are expected to rise. pic.twitter.com/5fAXXXpVDl
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) March 29, 2025
Atouching moment during the tragedy:
The earthquake in Myanmar was felt in Ruili, Yunnan, China, where two nurses at Jingcheng Hospital's maternity center were seen shielding infants: pic.twitter.com/xDNqPAb9tt— China in Pictures (@tongbingxue) March 28, 2025
Ανείπωτος αποχαιρετισμός
Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου, ένας άνδρας σφίγγει το παγωμένο χέρι της μητέρας του που έχει εγκλωβιστεί νεκρή κάτω από τα συντρίμμια. «Μητέρα, είμαι ο γιος σου… Δεν θα κάνω τίποτα που δεν θα ήθελες. Θα είμαι καλό παιδί. Μείνε ήσυχη για μένα», μονολογεί σπαρακτικά, σύμφωνα με το CNN.
30 ώρες εγκλωβισμένη – και όμως ζει
Σε μια εικόνα ελπίδας, κάμερες κατέγραψαν τη στιγμή που η 30χρονη Πιού Λάι Κάινγκ, ανασύρεται ζωντανή από τα συντρίμμια στο συγκρότημα Sky Villa – 30 ώρες μετά τη δόνηση. Ο σύζυγός της την αγκαλιάζει καθώς μεταφέρεται σε φορείο προς το νοσοκομείο.
Πανικός και καταυλισμοί στους δρόμους
Οι κάτοικοι κοιμούνται για δεύτερη νύχτα σε υπαίθρια καταλύματα, φοβούμενοι νέες δονήσεις. «Είδα μπροστά μου να καταρρέει ένα νοσοκομείο – ήταν σαν σκηνή από ταινία», είπε ο Κο Κο, οδηγός που βίωσε μετασεισμό 6,4 Ρίχτερ σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Το BBC μετέδωσε ότι υπάρχει προειδοποίηση για νέο ισχυρό σεισμό μεταξύ μεσάνυχτων και 8 το πρωί της Κυριακής, γεγονός που έχει προκαλέσει νέα μαζική έξοδο από τα σπίτια.
Κατάρρευση υποδομών και έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αδυνατούν να φτάσουν σε πολλές πληγείσες περιοχές λόγω των κατεστραμμένων δρόμων και γκρεμισμένων γεφυρών. Η χώρα, αποκομμένη λόγω της χούντας, στερείται βασικών ιατρικών προμηθειών, φαρμάκων, αίματος και καυσίμων. Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ έκανε λόγο για «άμεση ανάγκη συντονισμένης διεθνούς βοήθειας». Από την Παρασκευή έχουν καταγραφεί ζημιές σε πάνω από 1.200 σπίτια, 3 σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και θρησκευτικά κτίρια.
