Air fryer και καρκίνος: Τι είναι η ακρυλαμίδη και γιατί απασχολεί τους ειδικούς
Τα τελευταία χρόνια, το air fryer έχει εξελιχθεί σε αναπόσπαστο μέρος πολλών νοικοκυριών, προσφέροντας έναν γρήγορο και πρακτικό τρόπο μαγειρέματος. Η συσκευή αυτή υπόσχεται εξοικονόμηση χρόνου, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, λιγότερο καθάρισμα και, κυρίως, τη δυνατότητα για πιο υγιεινές επιλογές σε σχέση με το παραδοσιακό τηγάνισμα. Η ποικιλία συνταγών που μπορούν να ετοιμαστούν σε air fryer είναι πλέον ανεξάντλητη — από πατάτες και λαχανικά μέχρι γλυκά και κρέας. Ωστόσο, δεν λείπουν οι προβληματισμοί: είναι όντως πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος ή υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουμε; Σε πρόσφατο βίντεο που ανάρτησε στο Instagram, ο δρ. Σαουράμπ Σέτι, γαστρεντερολόγος με σπουδές στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ, εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε air fryer και τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τις επιπτώσεις του στην υγεία.
Η λειτουργία του βασίζεται στη ροή θερμού αέρα, που κυκλοφορεί γύρω από τα τρόφιμα δημιουργώντας μια λεπτή «ομίχλη» από θερμά σταγονίδια. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται ένα τραγανό αποτέλεσμα, με ελάχιστη ή καθόλου χρήση λαδιού, σε αντίθεση με το παραδοσιακό τηγάνισμα που απαιτεί μεγάλες ποσότητες. Όπως επισημαίνει ο δρ. Σέτι, η μέθοδος αυτή είναι όχι μόνο πιο φιλική προς την υγεία, αλλά και πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη.
Τι είναι η ακρυλαμίδη και γιατί απασχολεί τους ειδικούς
Ο κύριος προβληματισμός που έχει τεθεί σε επιστημονικό επίπεδο είναι η πιθανή δημιουργία ακρυλαμίδης – μιας χημικής ουσίας που μπορεί να παραχθεί όταν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο (όπως οι πατάτες και το ψωμί) εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 120°C, είτε σε φούρνο, τηγάνι ή air fryer. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η ακρυλαμίδη μπορεί να έχει καρκινογόνο δράση, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει ξεκάθαρα συμπεράσματα για τον άνθρωπο στα επίπεδα που καταναλώνεται μέσω της τροφής.Σύμφωνα με τον δρ. Σέτι, «τα air fryer, σε σύγκριση με το παραδοσιακό τηγάνισμα, παράγουν σημαντικά λιγότερη ακρυλαμίδη, χάρη στον τρόπο λειτουργίας τους. Γι’ αυτό και θεωρούνται σαφώς πιο ασφαλής επιλογή μαγειρέματος».
Τι να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε air fryer
Ο γιατρός προτείνει τα εξής για πιο ασφαλές και υγιεινό μαγείρεμα:
-
Αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο ή το έντονο καψάλισμα του φαγητού
-
Χρησιμοποιείτε λάδια που παραμένουν σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως π.χ. ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο
-
Μην παραψήνετε τρόφιμα πλούσια σε άμυλο, όπως οι πατάτες
-
Καθαρίζετε τακτικά το air fryer για να αποφύγετε συσσώρευση υπολειμμάτων που μπορεί να καούν
Το air fryer μπορεί να αποτελέσει έναν πιο υγιεινό και αποδοτικό τρόπο μαγειρέματος, συγκριτικά με το τηγάνισμα ή ακόμα και το ψήσιμο στον φούρνο. Οι πιθανοί κίνδυνοι, όπως η δημιουργία ακρυλαμίδης, υφίστανται σε πολύ μικρότερο βαθμό και μπορούν να περιοριστούν σημαντικά με σωστή χρήση της συσκευής. Όπως σε κάθε μορφή μαγειρέματος, η μέθοδος δεν αρκεί από μόνη της – σημασία έχει και το τι και πώς μαγειρεύουμε.
