«Θα γίνει εμφύλιος πόλεμος»
Σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό και βαθιά πολιτική φόρτιση, τρεις εξέχοντες ακαδημαϊκοί του φημισμένου Πανεπιστημίου Γέιλ ανακοίνωσαν πως εγκαταλείπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον Καναδά, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την πορεία της χώρας υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο λόγος για τους ιστορικούς Τίμοθι Σνάιντερ και Μάρσι Σορ —οι οποίοι είναι και ζευγάρι στη ζωή— καθώς και τον ειδικό στην ανάλυση του φασισμού, Τζέισον Στάνλεϊ. Και οι τρεις αναμένεται να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους πορεία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το οποίο χαρακτήρισαν «ελκυστικό προορισμό», όχι μόνο για τα ακαδημαϊκά του χαρακτηριστικά, αλλά και ως εναλλακτική απέναντι σε αυτό που βλέπουν ως πολιτική και δημοκρατική εκτροπή στις ΗΠΑ. Ο Τζέισον Στάνλεϊ, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, εξέφρασε απερίφραστα τον φόβο του για την αυταρχική στροφή που διαπιστώνει στη χώρα του, τονίζοντας πως από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, «ο φασισμός εγκαθίσταται στην Αμερική».
Ειδικότερα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στις πιέσεις που ασκήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για να αναθεωρήσει τους κανονισμούς του σχετικά με τις διαδηλώσεις, καθώς και στο πλήγμα που δέχθηκε το πρόγραμμα μεσανατολικών σπουδών, μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα. Χαρακτήρισε τους επικεφαλής του ιδρύματος «δειλούς», καταγγέλλοντας την αυξανόμενη κρατική παρέμβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως επικίνδυνη ένδειξη αυταρχισμού. Η Μάρσι Σορ, σε συνέντευξή της στο καναδικό Toronto Today, μίλησε ανοιχτά για τις ανησυχίες που μοιράζεται με τον σύζυγό της σχετικά με το μέλλον της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις ΗΠΑ. Όπως υποστήριξε, οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ —όπως οι περικοπές στη χρηματοδότηση πανεπιστημίων και οι έρευνες για δήθεν μη προστασία εβραίων φοιτητών κατά τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις— τους θορύβησαν βαθύτατα.
«Το Τορόντο και το πανεπιστήμιό του είναι πολύ ελκυστικοί προορισμοί, ακόμη κι αν αφήσουμε στην άκρη την κάθοδο της Αμερικής στον φασισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν έκρυψε, πάντως, πως «η καταστροφή που εκτυλίσσεται στην Αμερική έπαιξε ρόλο στην απόφασή μας», ενώ αποκάλυψε πως η προσωπική της αγωνία έχει φτάσει στο σημείο να φοβάται ακόμα και για το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου.
Περικοπές 400 εκατομμυρίων και φίμωση της ακαδημαϊκής φωνής
Αφορμή για τις έντονες αντιδράσεις στάθηκε η ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ για περικοπή 400 εκατ. δολαρίων από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ως «τιμωρία» για τη στάση του απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Το πρυτανείο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τον εσωτερικό κανονισμό των διαδηλώσεων και να επανεξετάσει το περιεχόμενο των μεσανατολικών σπουδών, με την πολιτική πίεση να βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ακαδημαϊκή κοινότητα. Η απόφαση των τριών διακεκριμένων πανεπιστημιακών να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ συνιστά μια πράξη ηχηρής διαμαρτυρίας απέναντι σε αυτό που χαρακτηρίζουν «συστημική φίμωση της ελεύθερης έκφρασης και σταδιακή διολίσθηση στον αυταρχισμό». Και μπορεί ο Καναδάς να φαντάζει ως προσωρινό καταφύγιο, όμως η ανησυχία τους για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας δεν κρύβεται.
