Μιανμάρ σεισμός: Στους 1.700 οι νεκροί
Την ώρα που η Μιανμάρ μετρά τις πληγές της από τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, με τον απολογισμό των νεκρών να ξεπερνά τους 1.700 και τις υλικές ζημιές να είναι ανυπολόγιστες, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας φέρονται να συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά αμάχων, σύμφωνα με καταγγελίες ανταρτικών οργανώσεων που αντιστέκονται στη χούντα. Η Εθνική Ένωση των Κάρεν (KNU), μία από τις παλαιότερες και ιστορικότερες αντάρτικες οργανώσεις της χώρας, καταγγέλλει ότι το καθεστώς δεν σταμάτησε ούτε στιγμή τα αεροπορικά του πλήγματα, πλήττοντας ακόμη και περιοχές όπου ζουν αποκλειστικά άμαχοι πολίτες, την ώρα που ο λαός της Μιανμάρ βυθίζεται στη δυστυχία εξαιτίας της σεισμικής καταστροφής. Σε ανακοίνωσή της, η KNU κατηγορεί τον στρατό ότι, αντί να προτάξει τις ανάγκες των πληγέντων και να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, προτιμά να κινητοποιεί δυνάμεις για να επιτεθεί «στον ίδιο του τον λαό».
Το πρακτορείο Reuters επιχείρησε να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο του στρατιωτικού καθεστώτος για σχόλιο, χωρίς όμως να λάβει απάντηση. Στο μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο και τα ερείπια, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να εντοπίσουν επιζώντες στα συντρίμμια. Πολλά από αυτά τα συνεργεία δεν διαθέτουν καν τον απαραίτητο εξοπλισμό, γεγονός που καθιστά το έργο τους ακόμη πιο δύσκολο. Η σεισμική δόνηση, που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας την Παρασκευή, προκάλεσε επίσης 18 θανάτους στη γειτονική Ταϊλάνδη. Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού περιγράφουν την κατάσταση ως μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έχει γνωρίσει η Ασία τον τελευταίο αιώνα. Ο σεισμός, ακολουθούμενος από μετασεισμό 6,7 Ρίχτερ, ισοπέδωσε νοσοκομεία, κατέστρεψε δρόμους, γέφυρες και βασικές υποδομές επικοινωνίας, βυθίζοντας τη χώρα σε ακόμη βαθύτερο χάος.
Η Μιανμάρ, ήδη βυθισμένη στον εμφύλιο σπαραγμό από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, συνεχίζει να βιώνει τη βία και την καταστολή, με τον στρατό να διατηρεί τον έλεγχο μέσω ωμής ισχύος και αεροπορικών επιδρομών. Σύμφωνα με οργανώσεις προσκείμενες στην αντιπολίτευση, λίγες μόλις ώρες μετά τον σεισμό, μαχητικά αεροσκάφη και drones εξαπέλυσαν επιθέσεις στην πολιτεία Κάρεν, κοντά στο αρχηγείο της KNU. Σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ASEAN μέσω τηλεδιάσκεψης, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σιγκαπούρης, Βίβιαν Μπαλακρίσναν, απηύθυνε δραματική έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να ξεκινήσει η πορεία προς την εθνική συμφιλίωση και ανοικοδόμηση.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε περιοχή ελεγχόμενη από τις δυνάμεις του καθεστώτος, ωστόσο οι ζημιές δεν περιορίστηκαν μόνο εκεί. Οι καταστροφές είναι εκτεταμένες και σε εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ανταρτικών οργανώσεων. Το περασμένο Σάββατο, η εξόριστη κυβέρνηση εθνικής ενότητας —που συγκροτείται από μέλη της ανατραπείσας κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Κι— ανακοίνωσε ότι οι μαχητές που υπάγονται στην ηγεσία της αναστέλλουν τις επιθετικές τους ενέργειες για δύο εβδομάδες, σε ένδειξη σεβασμού προς τον δοκιμαζόμενο λαό. Ωστόσο, παρατηρητές σημειώνουν πως η εικόνα στο πεδίο είναι σύνθετη: ορισμένες οργανώσεις ανταρτών έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις τους, άλλες όμως συνεχίζουν, ενώ από την πλευρά του το στρατιωτικό καθεστώς διατηρεί αμείωτη την επιθετικότητά του. Παράλληλα, ο επίσημος στρατός, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης και αρωγής, απουσιάζει εντελώς από τις πληγείσες περιοχές, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές.
