Μιανμάρ σεισμός: Μεσίστιες σημαίες, προσευχές σε ναούς και παγόδες
Σε κλίμα οδύνης και φόβου, οι πολίτες της Μιανμάρ καλούνται σήμερα να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα και να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που χάθηκαν από τον φονικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής. Η σιωπή θα ξεκινήσει ακριβώς στις 12:51:02 τοπική ώρα – την ώρα που η γη σείστηκε βίαια, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ σάρωσε περιοχές ολόκληρες, ισοπεδώνοντας κτίρια και υποδομές και αφήνοντας πίσω του πάνω από 2.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό. Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται και πολλά σημεία παραμένουν απροσπέλαστα, ιδίως στις εμπόλεμες ζώνες. Πέντε ημέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, χιλιάδες κάτοικοι εξακολουθούν να κοιμούνται έξω, στην ύπαιθρο, φοβούμενοι τις αλλεπάλληλες μετασεισμικές δονήσεις που συνεχίζουν να ταράζουν το έδαφος και τις ψυχές. Οι εικόνες καταστροφής είναι πιο σφοδρές στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν και εκατοντάδες τραυματίες μεταφέρονται εσπευσμένα στους γύρω χώρους, ακόμη και σε χώρους στάθμευσης, καθώς οι δομές υγείας παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες.
Οι αρχές, υπό τον έλεγχο της στρατιωτικής χούντας, έχουν κηρύξει εθνικό πένθος διάρκειας μιας εβδομάδας, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους, μεταδίδοντας σύμβολα πένθους και καλώντας τους πολίτες σε προσευχή σε ναούς και παγόδες. Το καθεστώς κάλεσε για πρώτη φορά και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει, κάτι που εκλαμβάνεται ως ένδειξη της απελπιστικής κατάστασης. Σύμφωνα με τις Αρχές, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 2.056 νεκροί, 3.900 τραυματίες και 270 αγνοούμενοι. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με ακρίβεια, καθώς η εμφύλια σύρραξη που μαίνεται από το 2021 έχει διαλύσει ζωτικής σημασίας υποδομές, ανάμεσά τους και το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί λόγω του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το σεισμικό ρήγμα της Σαγκάινγκ, που διέσχισε περιοχές υψηλής πυκνότητας πληθυσμού όπως η Ναϊπιντάου και η Μανταλέι των 1,7 εκατ. κατοίκων, θεωρείται υπεύθυνο για το καταστροφικό φαινόμενο, ενώ οι μετασεισμοί αυξάνουν την αγωνία και την επικινδυνότητα σε κάθε διάσωση.
Διεθνής κινητοποίηση υπό σκιά πολέμου
Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Τζούλι Μπίσοπ, απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την κρίση στο υψηλότερο επίπεδο έκτακτης ανάγκης, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού κάλεσε σε παγκόσμια κινητοποίηση για συγκέντρωση άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Ήδη η Κίνα, η Μαλαισία και η Ινδία έχουν αποστείλει διασώστες, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή ειδικών για τη διαχείριση κρίσεων. Ο καύσωνας, ωστόσο, περιπλέκει την κατάσταση – στη Μανταλέι, οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40°C.
Chinese nurses protect newborn babies during Myanmar earthquake pic.twitter.com/3QdFhJU64X
— Modern History (@modernhistory) March 30, 2025
Πένθος και στην Ταϊλάνδη – Έρευνες στα συντρίμμια
Σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο, στην Μπανγκόκ, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας σε 30ώροφη πολυκατοικία που κατέρρευσε εν μέρει κατά τη διάρκεια του σεισμού. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, ενώ δεκάδες άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται. Μέσα σε αυτό το σκηνικό φρίκης και απόγνωσης, το ενός λεπτού σιγή αποκτά χαρακτήρα βαθιάς συμβολικής αξίας – μια στιγμή απόλυτης σιωπής για μια χώρα που ουρλιάζει από πόνο. Όχι μόνο για τις ζωές που χάθηκαν κάτω από τα ερείπια, αλλά και για τη χώρα που εδώ και χρόνια προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσα σε βόμβες, καταστροφές και σιωπηλά δάκρυα.
