Αναφορικά με τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε τους λόγους που αυτές δόθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Ως ένα δυναμικό «restart» χαρακτήρισε τον πρόσφατο ανασχηματισμό η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζοντας πως η νέα σύνθεση της κυβέρνησης ενισχύθηκε με στελέχη της γενιάς των 30ρηδων και 40ρηδων, αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις ευθύνης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά την εντύπωση πως ο ανασχηματισμός υπήρξε υποτονικός ή συμβολικός. Αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στις αυξήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι πρόκειται για μια αναγκαία παρέμβαση, με στόχο την αντιστροφή της τάσης αποχώρησης από τις στρατιωτικές σχολές και τη δυσκολία προσέλκυσης νέων υποψηφίων. Όπως σημείωσε, «η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο ότι το πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει σε άλλους κλάδους». Παράλληλα, έκανε λόγο για «σημαντική νίκη» στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης, με τη διατήρηση της ρήτρας διαφυγής, που επιτρέπει στην Ελλάδα μεγαλύτερη ευελιξία στις δημοσιονομικές επιλογές.
Πρεμιέρα για τον νέο κατώτατο μισθό – Ποσά, επιδόματα, τριετίες
«Δεν υπάρχει ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος, ούτε ένας βουλευτής, που να μην επιθυμεί τη διεύρυνση των αυξήσεων στο σύνολο των ενστόλων», υπογράμμισε η υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κριθεί αυστηρά το 2027, βάσει της υλοποίησης των εξαγγελιών του 2023. «Κάθε υπουργείο εργάζεται με ένταση και συνέχεια, προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που δώσαμε στους πολίτες», πρόσθεσε.
420.000 νέοι επέστρεψαν στην Ελλάδα – Η στρατηγική της επανασύνδεσης με τη διασπορά
Η υπουργός έκανε επίσης ειδική αναφορά στην πρόσφατη παρουσία της στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της καμπάνιας προσέλκυσης Ελλήνων του εξωτερικού πίσω στη χώρα. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, από τους περίπου 660.000 που μετανάστευσαν την περίοδο της κρίσης, οι 420.000 έχουν ήδη επιστρέψει. Η εκδήλωση του Λονδίνου, που συγκέντρωσε πάνω από 1.600 συμμετέχοντες και δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις, φαίνεται πως είχε άμεσο αντίκτυπο, αφού –όπως τόνισε– αρκετές εταιρείες ξεκίνησαν ήδη διαδικασίες πρόσληψης από αντίστοιχη δράση που είχε γίνει στο Άμστερνταμ τρεις μήνες νωρίτερα.
Ένα από τα βασικά εργαλεία της κυβέρνησης για την επιστροφή των νέων επαγγελματιών είναι τα γενναία φορολογικά κίνητρα. Η μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% για επτά συνεχή έτη θεωρείται –όπως είπε– καθοριστική για τη δημιουργία μιας σταθερής και βιώσιμης προοπτικής επανεγκατάστασης στην Ελλάδα. Η υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία από σήμερα φτάνει στα 880 ευρώ. «Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύνονται όλα τα προβλήματα, αλλά πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος των πιο ευάλωτων εργαζομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, η αύξηση σε σχέση με το 2019 είναι της τάξεως του 35%, ενώ από πέρυσι φτάνει στο 6%. Σε καθαρούς όρους, αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον 34 έως 43 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου, και σε καθαρή ετήσια αύξηση 473 έως 606 ευρώ.
Απαντώντας σε επικρίσεις ότι η εφορία απορροφά το όφελος της αύξησης, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο φόρος για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι εξαιρετικά περιορισμένος: «Για άτομα χωρίς παιδιά, ο φόρος φτάνει τα 19 ευρώ. Με ένα παιδί, πέφτει στα 11 ευρώ. Από δύο παιδιά και πάνω, ο φόρος είναι μηδενικός. Άρα η απάντηση στο αν ‘τρώει την αύξηση η εφορία’ είναι σαφώς: όχι».
