Μητσοτάκης για δασμούς: Η εθνική οικονομία αντέχει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για δασμούς: Η εθνική οικονομία αντέχει

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης για δασμούς: Η κυβέρνηση εγγυάται ότι η οικονομία είναι έτοιμη για τις προκλήσεις μετά τους δασμούς

07.04.2025 | 11:20

Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων, παρά τις διεθνείς αναταράξεις, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει τη δύναμη και την ευελιξία να ανταποκριθεί με συνέπεια απέναντι στους πολίτες, διατηρώντας «σύμμαχο την αλήθεια και τη σταθερότητα». Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από ένταση και αβεβαιότητα, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια ανατροπή της οικονομικής αρχιτεκτονικής», με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παίρνουν αποστάσεις από το παραδοσιακό μοντέλο της παγκοσμιοποίησης. Μιλώντας για την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής συνοχής, υπογράμμισε πως σε έναν κόσμο γεμάτο γεωπολιτικούς και οικονομικούς κραδασμούς, η πολιτική σταθερότητα γίνεται καθοριστικός παράγοντας για την ανθεκτικότητα της χώρας.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο ενδεχόμενο νέων δασμών από τις ΗΠΑ. Όπως είπε, «η Ελλάδα επιμένει σε μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση, ώστε να υπάρξει συντονισμένη και αποτελεσματική αντίδραση», ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η χώρα δεν προχώρησε σε «σπασμωδικές κινήσεις» και αντ’ αυτού επιλέγει προσεκτική ανάλυση και συντονισμό στο πλαίσιο της ΕΕ. Ωστόσο, διατήρησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, επισημαίνοντας πως η στάση της Ουάσιγκτον είναι απρόβλεπτη: «Κρατώ μικρό καλάθι. Προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές και η φέτα, δεν παράγονται στις ΗΠΑ – άρα η επιβολή δασμών φαντάζει αδικαιολόγητη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η χώρα στη διεύρυνση των εξαγωγών, αναφερόμενος στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με οικονομίες όπως η Ινδία, και την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για διείσδυση ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον στρατηγικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι η ανοιχτή οικονομία της Ελλάδας επωφελείται όταν υπάρχουν σαφείς κανόνες και σταθερότητα στο διεθνές εμπόριο.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να συγχρονίζονται οι δράσεις των παραγωγικών υπουργείων, ώστε να διαμορφώνεται ένα κοινό αναπτυξιακό μέτωπο. «Έχει αξία να εντάσσονται οι επιμέρους πρωτοβουλίες σε ένα ενιαίο πλαίσιο στρατηγικής», σημείωσε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις λειτούργησαν ως ανάχωμα απέναντι στον πληθωρισμό των τροφίμων, και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι πλέον διαμορφώνονται οι συνθήκες για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε, αλλά έχουμε θέσει τις σωστές βάσεις», ανέφερε.

Exit mobile version