Πασχαλινά κουλουράκια εύκολα: Γεμίστε το σπίτι αρώματα!

PLUS

Πασχαλινά κουλουράκια εύκολα: Γεμίστε το σπίτι αρώματα!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Γίνεται χωρίς αυτά;

13.04.2025 | 10:09

Το Πάσχα είναι πολλά πράγματα – πίστη, παράδοση, οικογένεια. Αλλά είναι και κουζίνα. Και τι καλύτερο από το να μοιραστούμε τον χρόνο και τα αρώματα μιας γιορτινής ζύμης με τα παιδιά ή τους φίλους μας, πλάθοντας τα πιο αρωματικά κουλουράκια της χρονιάς; Το σπίτι γεμίζει μυρωδιές βανίλιας, βουτύρου και φρέσκου πορτοκαλιού. Η ατμόσφαιρα γίνεται γιορτινή πριν ακόμα φτάσει το τραπέζι. Γιατί, ας το παραδεχτούμε, Πάσχα χωρίς κουλουράκια, δεν γίνεται! Η παρακάτω συνταγή –που έρχεται από τη μαγειρική σελίδα Mama Peinao– υπόσχεται να σας χαρίσει ακριβώς αυτό: κουλουράκια τραγανά απ’ έξω, αφράτα μέσα και γεμάτα άρωμα. Χωρίς μπελάδες, χωρίς μίξερ υψηλής τεχνολογίας και με υλικά που βρίσκουμε σε κάθε ντουλάπι.

a plate of cookies sitting on a table next to a vase of tulips

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

  • 125 γρ. ζάχαρη άχνη

  • 180 γρ. βούτυρο (μαλακωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 25 γρ. πλήρες γάλα (επίσης σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 2 αυγά

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση – Βήμα προς βήμα

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε όλα τα υλικά: το αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη άχνη, το βούτυρο, το γάλα, το ένα αυγό και το πορτοκαλένιο ξύσμα. Ανακατεύουμε με το φτερό ή το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή, ελαστική ζύμη – προσοχή όμως: δεν την παραδουλεύουμε για να μη σκληρύνει.

  2. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά. Έτσι ξεκουράζεται και πλάθεται ευκολότερα.

  3. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια και φτιάχνουμε κορδόνια. Τα στρίβουμε σε πλεξουδάκια ή ό,τι άλλο σχήμα αγαπάμε. Φροντίζουμε μόνο να έχουν όλα περίπου το ίδιο μέγεθος, για να ψηθούν ομοιόμορφα.

  4. Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με τον δεύτερο κρόκο αυγού, ελαφρά χτυπημένο.

  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20 λεπτά. Είναι έτοιμα μόλις αποκτήσουν αυτό το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα που μοσχοβολάει γιορτή.

Ετικέτες
Exit mobile version