Ένα σημαντικό ποσοστό των Γάλλων φαίνεται να μην απολαμβάνει αδιάλειπτο ύπνο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Ύπνου και Εγρήγορσης της Γαλλίας. Περισσότεροι από επτά στους δέκα συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ξυπνούν τουλάχιστον μία φορά μέσα στη νύχτα, με τις γυναίκες να παρουσιάζουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά, φτάνοντας συχνά τις δύο ή και περισσότερες αφυπνίσεις. Πρόκειται για συνειδητές διακοπές ύπνου που διαρκούν αρκετά λεπτά και όχι για τις φυσιολογικές, σύντομες «μικρο-αφυπνίσεις» που συμβαίνουν στο πέρασμα από τον έναν κύκλο ύπνου στον επόμενο. Όπως εξηγεί ο Νταμιέν Νταβέν, χρονοβιολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καέν, το γενικότερο κοινωνικοπολιτικό και γεωπολιτικό περιβάλλον επιβαρύνει τη συναισθηματική σταθερότητα των ανθρώπων, δημιουργώντας άγχος και αυξάνοντας την πιθανότητα νυχτερινής αφύπνισης ή και αϋπνίας.
Η συχνότητα των αφυπνίσεων αυξάνεται με την ηλικία, καθώς οι κύκλοι του ύπνου αλλάζουν και το σώμα δυσκολεύεται να διατηρήσει συνεχόμενο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ψυχολογικοί και προσωπικοί παράγοντες παίζουν εξίσου καθοριστικό ρόλο: ανασφάλεια, άγχος, καταθλιπτικές σκέψεις και συναισθηματική υπερφόρτωση είναι συχνές αιτίες που οδηγούν σε νυχτερινές διακοπές του ύπνου.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να κοιμόμαστε καλύτερα
Για την αποφυγή συχνών αφυπνίσεων, οι ειδικοί προτείνουν απλές αλλά αποτελεσματικές συνήθειες υγιεινής του ύπνου:
-
Σταθερό πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα
-
Καθημερινή φυσική άσκηση, αλλά όχι αργά το βράδυ
-
Ελαφρύ και πρώιμο δείπνο, που δεν επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα
-
Ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο, για άνετο και βαθύ ύπνο
-
Αποφυγή καφεΐνης, αλκοόλ και νικοτίνης τις απογευματινές και βραδινές ώρες
-
Μείωση της έκθεσης σε οθόνες τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο
Σε περιπτώσεις εμμονικής ή χρόνιας αϋπνίας, οι ειδικοί συστήνουν την αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και εναλλακτικές τεχνικές χαλάρωσης όπως ύπνωση, διαλογισμός, γιόγκα ή ασκήσεις καρδιακής συνοχής.