Έντεκα ομάδες μαθητών από κάθε γωνιά της Ελλάδας ετοιμάζονται να στρέψουν το βλέμμα τους στον ουρανό, καθώς οι μικροδορυφόροι που κατασκεύασαν με τα ίδια τους τα χέρια πρόκειται να εκτοξευτούν σε ύψος περίπου ενός χιλιομέτρου, στο πλαίσιο του πανελλήνιου διαγωνισμού CanSat in Greece 2025. Οι δορυφόροι, σε μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού, αποτελούν το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας και επιστημονικής περιέργειας από μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Ο διαγωνισμός CanSat αποτελεί ένα ξεχωριστό ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους νέους να βιώσουν μια προσομοίωση αληθινής διαστημικής αποστολής. Οι μικροδορυφόροι τοποθετούνται σε πύραυλο, εκτοξεύονται και, κατά την κάθοδό τους με αλεξίπτωτο, καλούνται να εκτελέσουν συγκεκριμένες επιστημονικές αποστολές. Στην Ελλάδα, η δράση υλοποιείται από το ESERO Greece –το Γραφείο Εκπαιδευτικών Πόρων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού στη χώρα– με έδρα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και σε συνεργασία με τη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASAT (Aristotle Space & Aeronautics Team) του ΑΠΘ.
STEM και δεξιότητες του αύριο
Περισσότερο από έναν διαγωνισμό, το CanSat είναι ένα σχολείο καινοτομίας. Μέσα από την εμπειρία του σχεδιασμού και της κατασκευής ενός λειτουργικού μικροδορυφόρου, οι συμμετέχοντες αποκτούν πολύτιμες γνώσεις γύρω από τα πεδία STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά), έρχονται σε επαφή με έννοιες διαστημικής τεχνολογίας και καλλιεργούν δεξιότητες αιχμής, όπως ομαδικότητα, επίλυση προβλημάτων και επικοινωνία. Παράλληλα, συνεργάζονται με επαγγελματίες επιστήμονες και μηχανικούς του χώρου, αποκτώντας εμπειρία σε ένα περιβάλλον που θυμίζει… κέντρο ελέγχου διαστημικής αποστολής.
Οι εντυπωσιακές εκτοξεύσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πεδίο Βολής Μεγάρων, όπου το κοινό έχει τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσει δια ζώσης, ζώντας από κοντά την κορύφωση της προσπάθειας των ομάδων. Κατά την τελετή λήξης, θα απονεμηθούν βραβεία και διακρίσεις στις συμμετέχουσες ομάδες, ενώ η μεγάλη νικήτρια θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ESTEC) της ESA. Εκεί, θα συμμετάσχει σε τριήμερη διεθνή εκδήλωση, μαζί με τις υπόλοιπες νικήτριες ομάδες από όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τους νεαρούς διαστημικούς ερευνητές να βρεθούν στο επίκεντρο της καινοτομίας και της τεχνολογίας, εκεί όπου σχεδιάζονται και δοκιμάζονται τα διαστημικά σκάφη της επόμενης γενιάς.