Έκκληση για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός απηύθυνε εκ νέου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η ουκρανική αντιπροσωπεία καταφθάνει στο Λονδίνο για έναν νέο γύρο επαφών με τους δυτικούς εταίρους, εν μέσω έντονης διπλωματικής κινητικότητας και πληροφοριών περί αμερικανικής πρότασης για ειρηνευτική διευθέτηση.
Η βρετανική πρωτεύουσα φιλοξενεί σήμερα διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες έρχονται ως συνέχεια των πρώτων επαφών που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι. Ωστόσο, η αιφνίδια ακύρωση της συμμετοχής του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, έχει επισκιάσει τις συνομιλίες, μειώνοντας τις προσδοκίες για ουσιαστική πρόοδο. Το γεγονός αυτό ενισχύει την ανησυχία που εξέφρασε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να αποσυρθεί από τη διαδικασία εάν δεν υπάρξει σύντομα χειροπιαστή πρόοδος.
«Δεν διαπραγματευόμαστε την ήττα»
Σε δημόσια παρέμβασή του μέσω Telegram, ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πρέπει να ξεκινήσει μόνο αφού τεθεί σε ισχύ εκεχειρία. «Απαιτούμε μια άμεση, πλήρη και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός», δήλωσε, επιμένοντας στη βασική γραμμή της ουκρανικής πλευράς. Στο ίδιο πνεύμα και η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Γιούλια Σβιρεντένκο, η οποία ξεκαθάρισε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι με τίμημα την παράδοση. «Δεν θα αποδεχθούμε μια συμφωνία που θα προσφέρει στη Ρωσία τον χρόνο και τον χώρο για να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει ισχυρότερη», δήλωσε μέσω ανάρτησής της στο X (πρώην Twitter), τονίζοντας ότι «ο ουκρανικός λαός δεν θα ανεχθεί μια παγωμένη σύγκρουση καμουφλαρισμένη ως ειρήνη».
Οι δηλώσεις της Σβιρεντένκο συμπίπτουν χρονικά με δημοσίευμα του αμερικανικού ιστότοπου Axios, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσινγκτον έχει παρουσιάσει στην ουκρανική πλευρά ένα προσχέδιο ειρηνευτικού πλαισίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση περιλαμβάνει de facto αποδοχή της ρωσικής κατοχής σχεδόν όλων των περιοχών που ελέγχει η Μόσχα από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς και de jure αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους. Επιπλέον, προβλέπεται δέσμευση εκ μέρους της Ουκρανίας ότι δεν θα ενταχθεί στο NATO. Το περιεχόμενο αυτό, αν και ανεπιβεβαίωτο επισήμως, έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Κίεβο, καθώς θεωρείται πως υπονομεύει στρατηγικά τη θέση της χώρας και εξασθενεί τα όποια περιθώρια για έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό.