Υπάρχει τελικά συνταγή για την τέλεια μέρα; Επιστήμονες στον Καναδά ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τον “κώδικα” που μπορεί να μετατρέψει κάθε μέρα μας σε μια εμπειρία ευτυχίας — και μοιράζονται τη φόρμουλά τους. Στην αναζήτηση της ευτυχίας, η ποιότητα της καθημερινότητας αποδεικνύεται καθοριστική. Όμως, μέσα στην πληθώρα δραστηριοτήτων και στόχων που διεκδικούν την προσοχή μας, είναι συχνά δύσκολο να βρούμε την ιδανική ισορροπία. Τώρα, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας αποκαλύπτουν τα μυστικά για μια πραγματικά καλή μέρα.
Η φόρμουλα για την τέλεια μέρα
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, μια “τέλεια μέρα” περιλαμβάνει:
-
6 ώρες με την οικογένεια
-
2 ώρες με φίλους
-
1,5 ώρα γενικής κοινωνικοποίησης
-
2 ώρες σωματικής άσκησης
-
1 ώρα για φαγητό και ποτό
-
Όχι περισσότερες από 6 ώρες εργασίας
-
Λιγότερο από μία ώρα μπροστά σε οθόνες (τηλεόραση, τηλέφωνο, υπολογιστή)
-
Λιγότερο από 15 λεπτά μετακίνησης προς και από την εργασία
Κομβικός ο ρόλος της κοινωνικής επαφής
Η κοινωνικοποίηση αποδεικνύεται βασικός πυλώνας μιας καλής ημέρας. Σύμφωνα με τη μελέτη, έως και δύο ώρες κοινωνικής επαφής ενισχύουν σημαντικά την ευτυχία, ενώ ο χρόνος με φίλους έχει σχεδόν απεριόριστα θετική επίδραση. Πέρα από το δίωρο, επιπλέον κοινωνικοποίηση δεν προσφέρει αισθητή βελτίωση — αντίθετα, μια ώρα άσκησης φαίνεται να ενισχύει περισσότερο τη διάθεση.
Η εργασία και η σημασία του μέτρου
Αντίθετα με τη στερεότυπη αντίληψη, η εργασία συμβάλλει στη δημιουργία μιας καλής ημέρας — υπό έναν βασικό όρο: να μην ξεπερνά τις έξι ώρες. Όταν ο χρόνος εργασίας αυξάνεται πέραν αυτού του ορίου, η θετική του επίδραση αντιστρέφεται. Επιπλέον, οι σύντομες μετακινήσεις (έως 15 λεπτά) συνδέονται με καλύτερη διάθεση, ίσως λόγω της κοινωνικής απομόνωσης που επέφερε η πανδημία Covid-19 τα προηγούμενα χρόνια.
Ο κίνδυνος των οθονών
Παρά τη διάχυτη τάση για “χαλάρωση” μέσω οθονών, η μελέτη αποκαλύπτει ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε σε τηλεοράσεις, κινητά και υπολογιστές έχει αρνητική επίδραση στη γενική αίσθηση της ευημερίας. Η παρακολούθηση τηλεόρασης ή ταινιών καταλάμβανε περίπου το 70% του χρόνου χαλάρωσης των συμμετεχόντων τόσο το 2013 όσο και το 2021, αλλά συνοδευόταν από χαμηλότερη υποκειμενική ευτυχία.
Η μελέτη, με επικεφαλής τη Dunigan Folk, κοινωνική ψυχολόγο και υποψήφια διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων από την Αμερικανική Έρευνα Χρήσης Χρόνου (ATUS) των ετών 2013 και 2021. Η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να συσχετίσει τις δραστηριότητες με τα επίπεδα ικανοποίησης των συμμετεχόντων και να καταλήξει στη βέλτιστη “συνταγή” για μια καλή μέρα. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές: «Η ζωή είναι ένας πολύπλοκος συμβιβασμός ανάμεσα σε πολλές ανταγωνιστικές δραστηριότητες. Η παρούσα μελέτη μας δίνει την πιο ολοκληρωμένη εικόνα μέχρι σήμερα για το πώς οι καθημερινές μας συνήθειες επηρεάζουν την ευτυχία μας.» Η μελέτη έχει δημοσιευτεί ως προ-έκδοση στο PsyArXiv και αναμένεται να αξιολογηθεί από ομότιμους.