Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

03

Μαΐου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Τα μυστικά των Ιταλών για τα μακαρόνια: Γιατί τα τρώνε και δεν παχαίνουν
PLUS

Τα μυστικά των Ιταλών για τα μακαρόνια: Γιατί τα τρώνε και δεν παχαίνουν

Το μυστικό βρίσκεται στο πώς τα μαγειρεύουν

Αν αγαπάτε τα μακαρόνια, αυτή η ανακάλυψη θα σας εκπλήξει: ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύονται τα ζυμαρικά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας. Σύμφωνα με τον βαριατρικό χειρουργό Λεονάρντο Ρεγιόν, οι Ιταλοί καταφέρνουν να διατηρούν τη γραμμή τους, παρότι καταναλώνουν ζυμαρικά καθημερινά, επειδή γνωρίζουν ακριβώς πώς να τα μαγειρεύουν. Κι αυτό δεν είναι απλώς ζήτημα γαστρονομικής παράδοσης – η επιστήμη επιβεβαιώνει τα οφέλη του σωστού τρόπου παρασκευής.

Ο Ρεγιόν εξηγεί ότι υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι μαγειρέματος των ζυμαρικών:

  • Al dente – δηλαδή «στο δόντι», όταν παραμένουν ελαφρώς σφιχτά

  • Πλήρως βρασμένα – όπου γίνονται μαλακά και εύκολα μασήσιμα

Το al dente θεωρείται η πιο υγιεινή επιλογή, καθώς έτσι το άμυλο των ζυμαρικών δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό, αλλά μετατρέπεται εν μέρει σε φυτική ίνα. Αντίθετα, τα πλήρως βρασμένα ζυμαρικά απελευθερώνουν περισσότερο άμυλο, αυξάνοντας τον γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος και, κατά συνέπεια, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η κατανάλωση ζυμαρικών μαγειρεμένων al dente προσφέρει πολλαπλά οφέλη:

  • Χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης: Το σώμα απορροφά τα σάκχαρα πιο αργά, βοηθώντας στον έλεγχο της γλυκόζης και αποφεύγοντας τις απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου.

  • Μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού: Η πιο αργή πέψη καθυστερεί την εμφάνιση της πείνας, περιορίζοντας έτσι την υπερφαγία.

  • Βελτιωμένη πέψη: Η σφιχτή υφή απαιτεί καλύτερη μάσηση, ενεργοποιώντας τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

  • Έλεγχος βάρους: Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τον Ρεγιόν, αυτοί οι παράγοντες εξηγούν γιατί οι Ιταλοί, αν και καταναλώνουν μακαρόνια τακτικά, σπάνια αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας που σχετίζονται με αυτό το τρόφιμο. Η παράδοση της ιταλικής κουζίνας βασίζεται όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στην ισορροπία. Το πώς και πόσο μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά –και με τι τα συνοδεύουμε– μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όταν καταναλώνονται σωστά μαγειρεμένα, με μέτρο και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, τα ζυμαρικά μπορούν να αποτελούν μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής – και όχι απλώς μια «ένοχη απόλαυση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις