Σε φάση τελικής προετοιμασίας βρίσκεται η μεγάλη θεσμική και τεχνολογική τομή στο ελληνικό Δημόσιο, με την εισαγωγή του Προσωπικού Αριθμού Πολίτη, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Όπως τόνισε, η σχετική πλατφόρμα myinfo.gov.gr θα τεθεί σε λειτουργία εντός του Μαΐου, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου ψηφιακού μοντέλου ταυτοποίησης. Ο νέος αριθμός, ο οποίος θα είναι μοναδικός για κάθε πολίτη, έρχεται να αντικαταστήσει στην πράξη την ανάγκη για πολλαπλούς αριθμούς ταυτοποίησης, όπως ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου. Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, ο Προσωπικός Αριθμός θα αποτελεί το ψηφιακό αποτύπωμα του πολίτη στο Δημόσιο. Θα αποτελείται από 12 ψηφία, με τα 9 πρώτα να είναι ο υφιστάμενος ΑΦΜ και τα 3 τελευταία να προστίθενται ως διακριτικό πρόθεμα, εκ των οποίων τα δύο θα μπορεί να τα επιλέγει ο πολίτης. Ο αριθμός αυτός θα χρησιμοποιείται παντού, καθιστώντας άχρηστη την απομνημόνευση όλων των υπόλοιπων αριθμών που ζητούνταν μέχρι σήμερα για κάθε διαφορετική υπηρεσία.
Μέσω της νέας πλατφόρμας myinfo.gov.gr, κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία του που είναι καταγεγραμμένα σε τέσσερα διαφορετικά μητρώα του Δημοσίου. Εκεί θα μπορεί να εντοπίσει τυχόν λάθη ή ασυμφωνίες – όπως π.χ. στο όνομα ή στο επώνυμο – και να τα διορθώσει. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, ορισμένες διορθώσεις θα μπορούν να γίνονται ψηφιακά, ενώ για πιο κρίσιμες μεταβολές, όπως στην ορθογραφία του επωνύμου, ο πολίτης θα πρέπει για μία και μόνο φορά να επισκεφθεί τη δημοτική του Αρχή, ώστε να υπάρξει επίσημη διόρθωση στη βάση δεδομένων. «Η βασική ιδέα είναι να διορθώσουμε μία φορά για πάντα τα στοιχεία μας και να μην χρειαστεί ξανά να τρέχουμε για διαβατήρια ή ταυτότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι μετά την ενεργοποίηση του Προσωπικού Αριθμού, το κράτος δεν θα μπερδεύει πια πολίτες ούτε θα παραπέμπει σε ξεπερασμένες εγγραφές.
Τι ισχύει για τις νέες ταυτότητες και τον ΑΜΚΑ
Απαντώντας σε απορίες των πολιτών, ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν απαιτείται η επανέκδοση ταυτότητας για όσους έχουν ήδη λάβει τη νέα μορφή της. Οι ταυτότητες ισχύουν κανονικά μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, χωρίς να επηρεάζονται από την έναρξη εφαρμογής του προσωπικού αριθμού. Σε ό,τι αφορά τους παλαιότερους αριθμούς (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ΑΔΤ), αυτοί θα παραμείνουν σε χρήση για εσωτερικές λειτουργίες των υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να τους γνωρίζει ή να τους χρησιμοποιεί ο πολίτης στην καθημερινότητά του. «Θα βρίσκονται στα έγκατα των μηχανισμών του κράτους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, επεσήμανε πως η ενεργοποίηση του Προσωπικού Αριθμού αποτελεί ένα βήμα ψηφιακής ωριμότητας και λειτουργικής ενοποίησης για το ελληνικό Δημόσιο. «Είναι ένα εργαλείο που δίνει λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών. Πλέον, ο πολίτης θα εξυπηρετείται με έναν και μόνο αριθμό, χωρίς να χρειάζεται να θυμάται ή να καταγράφει πολλαπλά στοιχεία», υπογράμμισε ο κ. Αναγνωστόπουλος, επισημαίνοντας τη σημαντική διευκόλυνση για οικογένειες, πολίτες μεγάλης ηλικίας και εργαζόμενους. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναγνώρισε ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως στόχος είναι σταδιακά, και μέσα από τη χρήση, το κράτος να αλλάξει νοοτροπία και να υιοθετήσει μια ενιαία, ξεκάθαρη προσέγγιση στην εξυπηρέτηση των πολιτών.