Παρά τις αυστηρές προσπάθειες της EBU (Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης) για να διατηρηθεί ένα αποπολιτικοποιημένο και ουδέτερο περιβάλλον στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision 2025, το Ισραήλ βρέθηκε για άλλη μία χρονιά στο επίκεντρο της πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης. Κατά τη διάρκεια του Β’ Ημιτελικού, και συγκεκριμένα κατά την εμφάνιση της Ισραηλινής συμμετοχής στο St. Jakobshalle της Βασιλείας, θεατές εντοπίστηκαν να υψώνουν σημαίες της Παλαιστίνης, αψηφώντας τον νέο κανονισμό που απαγορεύει ρητά την εμφάνιση οποιασδήποτε σημαίας πλην της εθνικής των διαγωνιζομένων χωρών. Η EBU είχε τροποποιήσει τους κανόνες μετά τα γεγονότα του 2024, απαγορεύοντας και σύμβολα όπως η σημαία Pride ή κοινωνικά μηνύματα, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την “ουδετερότητα” του διαγωνισμού. Ωστόσο, το κλίμα πόλωσης και οι αντιδράσεις που πυροδοτούνται από τη συμμετοχή του Ισραήλ, ειδικά στον απόηχο των γεγονότων στη Γάζα, αποδεικνύουν ότι η μουσική δεν μπορεί εύκολα να αποκοπεί από το πολιτικό πλαίσιο.
what is really happening during Israel performance ! #Eurovision #Eurovision2025 #FreePalestine pic.twitter.com/LK4ymKuWVZ
— dim (@chxildd) May 15, 2025
…anyway #Eurovision2025 #Eurovision pic.twitter.com/31SsvvxSYU
— sᴜᴘᴇʀ ᴛᴠ (@superTV247) May 15, 2025
#FreePalestine. Shame on you, Martin Osterdahl.
Please, don’t support genocide.
IsraHELL ZERO POINTS!#Eurovision2025 #EurovisionRTVE #Eurovision #eurovisiongr #eurowizja2025 pic.twitter.com/tAIhbDG8ds— James Van De Kamp (@IamSantiago_17) May 15, 2025
Mentre si esibiva Israele#Eurovision2025 #Eurovision #ESCITA #ESC2025 pic.twitter.com/ZaKxS7I4cF
— Cinguetterai (@Cinguetterai) May 15, 2025
Η συγκλονιστική ιστορία της Ισραηλινής εκπροσώπου
Η Yuval Raphael, η οποία εκπροσωπεί το Ισραήλ φέτος, δεν είναι μια τυχαία περίπτωση. Είναι επιζήσασα της επίθεσης της Χαμάς στο φεστιβάλ Νόβα, τον Οκτώβριο του 2023 – ένα από τα πιο αιματηρά γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας της. Η νεαρή τραγουδίστρια κατάφερε να επιβιώσει κρυμμένη κάτω από σορούς νεκρών για οκτώ ημέρες, σε ένα σκηνικό απόλυτης φρίκης. Το περιστατικό αυτό καθόρισε την προσωπική και καλλιτεχνική της διαδρομή. Δύο χρόνια μετά, ανεβαίνει στη σκηνή της Eurovision όχι μόνο ως εκπρόσωπος της χώρας της, αλλά και ως σύμβολο επιβίωσης και προσωπικής υπέρβασης. Όπως δηλώνει, προσπαθεί να παραμερίσει τις αντιδράσεις και να επικεντρωθεί στο μήνυμα της μουσικής: «Ενωμένοι από τη μουσική».
Η φετινή παρουσία του Ισραήλ δεν πέρασε χωρίς αντιδράσεις. Περισσότεροι από 70 πρώην συμμετέχοντες της Eurovision υπέγραψαν επιστολή ζητώντας τον αποκλεισμό της χώρας, επικαλούμενοι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, ομάδες και ακτιβιστές έχουν χαρακτηρίσει την παρουσία του Ισραήλ ως «πολιτική πρόκληση» σε μια περίοδο έντασης. Ωστόσο, άλλες φωνές –ανάμεσά τους και διαγωνιζόμενοι– υπερασπίζονται τη βασική αρχή της Eurovision ότι πρόκειται για ένα μουσικό γεγονός και όχι πολιτικό φόρουμ.
Η Yuval Raphael, η οποία μεγάλωσε στο Τελ Αβίβ αλλά έζησε και στην Ελβετία ως παιδί, είναι λάτρης της soul και R&B μουσικής, ενώ αντλεί έμπνευση από καλλιτέχνες όπως η Beyoncé, η Celine Dion και οι Led Zeppelin. Η καλλιτεχνική της πορεία απογειώθηκε μέσω του ισραηλινού μουσικού διαγωνισμού The Rising Star, όπου ξεχώρισε με την ερμηνεία της και τελικά κέρδισε την πρόκριση για τη Eurovision. Όπως σημειώνει, ο στόχος της δεν είναι να εμπλακεί στην πολιτική αντιπαράθεση: «Όλοι έχουν άποψη. Εγώ βάζω τα πάντα στην άκρη και εστιάζω στο να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου πάνω στη σκηνή».