Σε μια αιφνιδιαστική παρέμβαση ενόψει της κλιμακούμενης πολεμικής έντασης στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 10 π.μ. τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), με σκοπό την αναζήτηση διπλωματικής διεξόδου στον συνεχιζόμενο πόλεμο. Μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα του, Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε ότι κύρια θέματα της επικείμενης συνομιλίας θα είναι «ο τερματισμός του αιματοκυλίσματος», το οποίο –σύμφωνα με τα λεγόμενά του– κοστίζει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες κάθε εβδομάδα, καθώς και ζητήματα που αφορούν το εμπόριο. Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι πρόκειται να επικοινωνήσει στη συνέχεια και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως και με ηγετικά στελέχη χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. «Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια παραγωγική ημέρα. Ίσως επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και μπει τέλος σε αυτόν τον αιματηρό και απολύτως αχρείαστο πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η παρέμβαση Τραμπ έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία οι ελπίδες για ουσιαστική πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν περιορισμένες. Οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη, δεν οδήγησαν σε συμφωνία, αφήνοντας το μέλλον της σύγκρουσης ανοιχτό σε νέες εξελίξεις. Η απουσία του Ρώσου προέδρου Πούτιν από την τουρκική πρωτοβουλία θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους ως ένδειξη περιορισμένης διάθεσης για ουσιαστική πρόοδο, ενώ σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα στο Reuters, η ρωσική πλευρά κατέθεσε νέες απαιτήσεις, οι οποίες υπερβαίνουν ακόμη και τα όρια της πρότασης που είχαν διαμορφώσει πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά τις συνομιλίες της Παρασκευής στην Τουρκία, η Μόσχα φέρεται να έθεσε ως προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρίας τα εξής:
-
Αποχώρηση ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια – περιοχές που τελούν ήδη εν μέρει υπό ρωσικό έλεγχο.
-
Διεθνής αναγνώριση πέντε ουκρανικών περιοχών ως ρωσικής επικράτειας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας – απαίτηση σαφώς πέραν της αμερικανικής πρότασης, η οποία προέβλεπε μόνο de jure αναγνώριση της Κριμαίας.
-
Διασφάλιση της ουδετερότητας της Ουκρανίας, χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής και χωρίς ξένα στρατεύματα στο έδαφός της – ένας όρος που δεν περιλαμβανόταν στο προηγούμενο δυτικό πλαίσιο.
-
Αμοιβαία αποκήρυξη κάθε απαίτησης πολεμικών αποζημιώσεων, όταν οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει την καταβολή αποζημιώσεων από τη Ρωσία προς την Ουκρανία.
Οι ρωσικές απαιτήσεις διατυπώθηκαν προφορικά και όχι μέσω επίσημου εγγράφου. Ουκρανικές πηγές τις χαρακτήρισαν «μη ρεαλιστικές» και πολιτικά ανέφικτες, ενισχύοντας την εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις, επί του παρόντος, περισσότερο διατηρούν προσχήματα παρά οδηγούν σε αποτέλεσμα.