Μεγαλοπρεπής η ενθρόνιση του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ στο Βατικανό – Μηνύματα ενότητας, ταπεινότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης
Με την παρουσία πλήθους πιστών και δεκάδων επισήμων από όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 18 Μαΐου 2025, η τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό. Η τελετή ξεκίνησε στις 11:00 π.μ. (ώρα Ελλάδας), σηματοδοτώντας και επίσημα την ανάληψη των παπικών καθηκόντων από τον νέο Ποντίφικα, έπειτα από την εκλογή του από το κονκλάβιο των καρδιναλίων στις 8 Μαΐου. Η ασφάλεια στην Αγία Έδρα ήταν δρακόντεια, με την κινητοποίηση δυνάμεων της Ελβετικής Φρουράς, χρήση drones, ελεύθερους σκοπευτές, καταδυτικές ομάδες στον Τίβερη και αυστηρούς ελέγχους στους δρόμους που οδηγούν στη Βασιλική. Παρά τα μέτρα, πάνω από 100.000 προσκυνητές πλημμύρισαν την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ενώ περισσότερες από 150 διεθνείς αντιπροσωπείες τίμησαν με την παρουσία τους την ιστορική αυτή στιγμή για την Καθολική Εκκλησία.
Pope Leo XIV prays at the shrine holding the relics of St Peter, inside the Vatican, before Mass
His opening Mass is attended by thousands of priests, along with hundreds of bishops and the college of Cardinals https://t.co/mwRwtDeO1l pic.twitter.com/yz7q6xGd5N
— Michael Haynes 🇻🇦 (@MLJHaynes) May 18, 2025
Απευθυνόμενος στο ποίμνιο και στην παγκόσμια κοινότητα, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ έκανε ειδική μνεία στον προκάτοχό του, Πάπα Φραγκίσκο, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το ποιμαντικό του έργο. Αναφερόμενος στην ίδια του την εκλογή, μίλησε για τον ρόλο του Αγίου Πνεύματος και υπογράμμισε με ταπεινότητα: «Επέλεξαν εμένα, που δεν είχα κανένα αξίωμα. Έρχομαι σε εσάς ως αδελφός, με φόβο και δέος, για να γίνω υπηρέτης της πίστης και της χαράς σας. Η Εκκλησία δεν προορίζεται να κατακτά μέσω εξουσίας ή προπαγάνδας, αλλά να καθοδηγεί μέσα από την αγάπη του Χριστού». Ο νέος Ποντίφικας τόνισε την ανάγκη για ενωμένη Εκκλησία που να λειτουργεί ως καταλύτης παγκόσμιας συμφιλίωσης, ενώ στάθηκε και στο κοινωνικό μήνυμα της αποστολής του, ασκώντας δριμεία κριτική στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που «εκμεταλλεύεται τους πόρους της Γης και περιθωριοποιεί τους φτωχούς». «Η αληθινή εξουσία της Εκκλησίας είναι η αγάπη», σημείωσε, προσθέτοντας πως το ελληνικό ρήμα «αγαπάω», όπως εμφανίζεται στο Ευαγγέλιο, φανερώνει την άνευ όρων αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο.
FISHERMAN’S RING
WATCH: Filipino Cardinal Antonio Luis Tagle confers the symbolic and unique Fisherman’s Ring on Pope Leo XIV during Mass of Inauguration at the Vatican on Sunday, May 18.
📹 Vatican News pic.twitter.com/xVQZwOlOeh
— NewsWatch Plus PH (@newswatchplusph) May 18, 2025
Τα τελετουργικά της ενθρόνισης
Η ενθρόνιση περιελάμβανε όλα τα καθιερωμένα συμβολικά στοιχεία. Ο Πάπας έλαβε το Δαχτυλίδι του Ψαρά, σύμβολο της αποστολικής διαδοχής από τον Άγιο Πέτρο – τον πρώτο Επίσκοπο της Ρώμης, ο οποίος ήταν ψαράς. Ακολούθησε η επίδοση του παλλίου, ενός λευκού λουριού από μαλλί προβάτου, που φέρει τρεις καρφίτσες, αναφορά στα καρφιά της Σταύρωσης, και υποδηλώνει τον ρόλο του Πάπα ως ποιμένα του παγκόσμιου ποιμνίου.
“I would like that our first great desire be for a united Church, a sign of unity & communion, which becomes leaven for a reconciled world”
Pope Leo XIV Inaugural Homily pic.twitter.com/1571cVijaC
— Delia Gallagher (@deliavatican) May 18, 2025
Ξεχωριστή συγκινησιακή στιγμή αποτέλεσε η ανάγνωση του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου στα ελληνικά και στα λατινικά, σύμφωνα με την παπική παράδοση, σε ένδειξη σεβασμού προς τις ρίζες της χριστιανικής πίστης και ως μήνυμα υπέρ της ενότητας των Εκκλησιών. Λίγο πριν από την επίσημη τελετή, ο νέος Πάπας προσευχήθηκε μπροστά από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου, ενώ στη συνέχεια διήλθε την πλατεία του Αγίου Πέτρου χαιρετώντας το πλήθος με το papamobile.
Ισχυρή διεθνής και ελληνική παρουσία
Η τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ προσέλκυσε ηγετικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Σημαντική ήταν και η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση διαλόγου και προσέγγισης ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία. Ο Πατριάρχης αναμένεται να έχει ιδιωτική συνάντηση με τον νέο Ποντίφικα, με επίκεντρο ζητήματα χριστιανικής ενότητας. Την ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσώπησαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος, οι οποίοι συμμετείχαν στη λιτανευτική τελετή και στις διπλωματικές επαφές που ακολούθησαν. Μετά τη λήξη της τελετής, πολλοί από τους προσκυνητές και μέλη των ξένων αντιπροσωπειών κατευθύνθηκαν στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε για να προσκυνήσουν στον τάφο του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος αναπαύεται εκεί από τις αρχές Μαΐου.
