Επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του τελικού της Eurovision 2025 στην πόλη της Βασιλείας, την ώρα της εμφάνισης της Ισραηλινής εκπροσώπου, Yuval Raphael, η οποία τραγουδούσε το «New Day Will Rise». Η 24χρονη καλλιτέχνιδα, που έχει επιβιώσει από την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, βρισκόταν στο αποκορύφωμα της ερμηνείας της, όταν σημειώθηκε απόπειρα εισβολής στη σκηνή από νεαρό διαδηλωτή.
Η «τελική έφοδος» του Ισραήλ στη Γάζα: Επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών»
Τα ποσοστά γεννήσεων πέφτουν παντού, αλλά στο Ισραήλ πληθαίνουν
Σήκωσαν σημαίες της Παλαιστίνης την ώρα που τραγουδούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ
Η αντίδραση της ασφάλειας ήταν άμεση
Ο νεαρός απομακρύνθηκε με ταχύτητα και, σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας από τους άνδρες της ασφάλειας τον χτύπησε για να τον ακινητοποιήσει. Το περιστατικό δεν μεταδόθηκε καθαρά τηλεοπτικά, χάρη στην παρέμβαση του Liav Illoz, εκπροσώπου του ισραηλινού παραρτήματος των φίλων της Eurovision (OGAE), ο οποίος κάλυψε το πρόσωπο του εισβολέα με ισραηλινή σημαία, προκειμένου να μη δοθεί επιπλέον δημοσιότητα. Το επεισόδιο δεν ήταν μεμονωμένο. Την ίδια στιγμή, δύο ακόμη άτομα συνελήφθησαν από τις ελβετικές αρχές, καθώς φέρονται να εκτόξευσαν κόκκινη και πράσινη μπογιά προς το μέρος ισραηλινών θεατών, προκαλώντας αναστάτωση στις κερκίδες. Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν άμεσα και δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.
Παρά την ένταση, η Yuval Raphael συνέχισε απερίσπαστη την ερμηνεία της, προκαλώντας συγκίνηση και αποσπώντας χειροκροτήματα από μεγάλο μέρος του κοινού. Η Ισραηλινή κρατική τηλεόραση (Kan) δεν σχολίασε το περιστατικό, ωστόσο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συνεχάρη την τραγουδίστρια για την «αξιοπρεπή και αψεγάδιαστη» εμφάνισή της, εκφράζοντας υπερηφάνεια για την εκπροσώπηση της χώρας.