Για 17η συνεχόμενη χρονιά, το φετινό καλοκαίρι η Μεσσηνία θα υποδεχθεί νέους και νέες από την ομογένεια, στο πλαίσιο του Σχολείου Νέων Ομογενών, ενός θεσμού που συνδέει ουσιαστικά τις νέες γενιές της διασποράς με την πατρίδα τους. Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, που συντονίζει το πρόγραμμα, ανακοίνωσε ότι η φετινή δράση θα διεξαχθεί από τις 10 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου, με κέντρο την Καλαμάτα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ομογενείς ηλικίας 18 έως 24 ετών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία επανασύνδεσης με τις ρίζες τους, μέσα από μαθήματα, εκδρομές και πολιτιστικές δράσεις.
Κεντρικό σημείο του προγράμματος είναι η εκπαίδευση και η πολιτισμική εμβάθυνση, με τους συμμετέχοντες να παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας. Η διδασκαλία θα πλαισιωθεί από πανεπιστημιακούς και ειδικούς, οι οποίοι με τρόπο βιωματικό θα μεταδώσουν γνώσεις και εικόνες της ελληνικής ταυτότητας. Πέρα από τα μαθήματα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ιστορικά και φυσικά τοπόσημα της Μεσσηνίας. Οι νέοι θα περιηγηθούν σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακούς οικισμούς και μνημεία, μαθαίνοντας την ιστορία πίσω από τον τόπο καταγωγής τους, με την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων και ξεναγών.
Η πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής θα «ζωντανέψει» μέσα από μαθήματα παραδοσιακών χορών και ελληνικής μουσικής, που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και φορείς πολιτισμού. Με αυτό τον τρόπο, οι συμμετέχοντες δεν θα γνωρίσουν μόνο τη θεωρητική πλευρά της ελληνικής παράδοσης, αλλά θα την βιώσουν μέσα από την πράξη και τη συμμετοχή. Η πρωτοβουλία της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας αποτελεί πρότυπο ενίσχυσης της εθνικής ταυτότητας και του πολιτιστικού δεσμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την ομογένεια. Για δεκαεπτά χρόνια, το Σχολείο Νέων Ομογενών προσφέρει όχι απλώς γνώσεις, αλλά συναισθηματικούς και βιωματικούς δεσμούς, που ενισχύουν τη διαγενεακή συνέχεια και την ενεργή σχέση των νέων της διασποράς με τον ελληνισμό.