Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με το βλέμμα στραμμένο στην πιθανότητα μιας απρόβλεπτης γεωπολιτικής μετατόπισης στο μέτωπο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου – Φρίντριχ Μερτς, Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ αντίστοιχα – έχουν ζητήσει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον Τραμπ, πριν εκείνος συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας. Ο στόχος των ευρωπαϊκών ηγεσιών είναι να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία ειρήνευσης δεν θα παρακάμψει τα συμφέροντα και τις δεσμεύσεις των δυτικών συμμάχων, ιδίως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο περιθώριο της ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ’, ο καγκελάριος της Γερμανίας είχε διμερείς συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιδιώκοντας συντονισμό ενόψει της αυριανής τηλεφωνικής παρέμβασης Τραμπ. Ο Μερτς δεν συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, παρά την ταυτόχρονη παρουσία του στην ιταλική πρωτεύουσα, γεγονός που ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους ως ένδειξη διατήρησης πολιτικών αποστάσεων με την τρέχουσα ηγεσία του Λευκού Οίκου. «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα σημειωθεί πρόοδος», σχολίασε ο Γερμανός καγκελάριος, αποφεύγοντας να κρύψει την ανησυχία του για ενδεχόμενη μονομερή πρωτοβουλία από πλευράς ΗΠΑ.
Η συνομιλία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι προγραμματισμένη για αύριο, Δευτέρα, στις 10:00 π.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ). Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Τραμπ μέσω του Truth Social, όπου δήλωσε: «Θα ζητήσω άμεση παύση του “λουτρού αίματος” που σκοτώνει καθημερινά πάνω από 5.000 Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες… Ελπίζω σε μια παραγωγική ημέρα και μια συμφωνία για εκεχειρία». Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει συνομιλία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και με μέλη του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια – όπως είπε – να διασφαλιστεί «μια διαρκής ειρήνη» που θα βάλει τέλος σε «έναν πόλεμο που δεν έπρεπε ποτέ να είχε ξεκινήσει». Η τοποθέτηση Τραμπ προκάλεσε αναστάτωση τόσο στους ευρωπαϊκούς συμμάχους όσο και στους διπλωματικούς θεσμούς των Βρυξελλών, οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί θεσμικά για τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου.
Πεσκόφ: «Προετοιμάζεται η συνομιλία»
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, επιβεβαίωσε ότι η συνομιλία Πούτιν–Τραμπ είναι σε φάση προετοιμασίας, σχολιάζοντας: «Μια συνομιλία προετοιμάζεται». Ο Πεσκόφ απέφυγε να αναφέρει το περιεχόμενο, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι το Κρεμλίνο λαμβάνει σοβαρά υπόψη την πρωτοβουλία, ιδίως καθώς ενδέχεται να είναι η πρώτη υψηλού επιπέδου απευθείας επαφή ΗΠΑ–Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Ρώσος πρόεδρος έσπευσε να προεξοφλήσει το πλαίσιο των συνομιλιών, δηλώνοντας: «Η Ρωσία σέβεται τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και αναμένει να τύχει της ίδιας αντιμετώπισης. Ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των ρωσόφωνων πληθυσμών και να δημιουργήσουμε συνθήκες για μια διαρκή ειρήνη, που θα εγγυάται την ασφάλεια του ρωσικού κράτους». Οι δηλώσεις αυτές καθιστούν σαφές ότι η Ρωσία δεν προσέρχεται στη συζήτηση χωρίς όρους, αλλά αναμένει ανταλλάγματα σε επίπεδο εδαφικών και στρατηγικών παραχωρήσεων.