Kοινή επιθυμία για στενή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια είναι το «αποτέλεσμα» των επαφών του Δημήτρη Αβραμόπολου στις ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτήρισε εποικοδομητικές και παραγωγικές. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «CNN», ο Ευρωπαίος Επίτροπος, που είχε συνομιλίες με ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, υπογράμμισε οι σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ έχουν βαθιές ρίζες και […]
Kοινή επιθυμία για στενή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια είναι το «αποτέλεσμα» των επαφών του Δημήτρη Αβραμόπολου στις ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτήρισε εποικοδομητικές και παραγωγικές.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «CNN», ο Ευρωπαίος Επίτροπος, που είχε συνομιλίες με ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, υπογράμμισε οι σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ έχουν βαθιές ρίζες και μακρά ιστορία και η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί στο μέλλον, σε κλίμα φιλίας και αλληλεγγύης.
Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας ανέφερε ότι σήμερα τουλάχιστον 200 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι μετανάστες και περίπου 60 εκατομμύρια πρόσφυγες. «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα και στην Ευρώπη θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: αιφνιδιαστήκαμε στην αρχή, αλλά τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Σε αυτή την περίοδο εργαστήκαμε στενά με τις αμερικανικές Αρχές για να υιοθετήσουμε τις ίδιες πρακτικές τις οποίες χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ το λιγότερο εδώ και 100 χρόνια. Απαιτείται συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».
«Μπορεί τώρα να μην βρισκόμαστε στην “ίδια σελίδα”»
Ερωτηθείς για τη νέα πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε «πως μπορεί τώρα να μην βρισκόμαστε στην “ίδια σελίδα”, πιστεύω όμως πως η κατάσταση θα γίνει πιο ξεκάθαρη το επόμενο διάστημα».
«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να τεθεί το ζήτημα με έναν υπεύθυνο τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές στις οποίες αυτό βασίζεται. Κατανοώ ότι μερικές φορές οι κυβερνήσεις έχουν διαφορετικές απόψεις και μερικές κυβερνήσεις απευθύνονται και στο εκλογικό τους κοινό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως διαμορφώνει τη γραμμή που τα κράτη μέλη ακολουθούν. Μέχρι τώρα τα πηγαίνουμε καλά».
Δείτε το βίντεο