Την ώρα που η χώρα μας διαπραγματεύεται με τους δανειστές της για το πρόγραμμα διάσωσης, οι οικονομικές ενδείξεις προμηνύουν ακόμα πιο… μαύρο το μέλλον για τους Έλληνες, για τους οποίους έρχονται πιο δύσκολες εποχές. Αυτό υποστηρίζει το Reuters που «ακτινογραφεί» την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το γράφημα του, υπήρξε συρρίκνωση στο τέταρτο τρίμηνο με τον ίδιο […]
Την ώρα που η χώρα μας διαπραγματεύεται με τους δανειστές της για το πρόγραμμα διάσωσης, οι οικονομικές ενδείξεις προμηνύουν ακόμα πιο… μαύρο το μέλλον για τους Έλληνες, για τους οποίους έρχονται πιο δύσκολες εποχές. Αυτό υποστηρίζει το Reuters που «ακτινογραφεί» την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το γράφημα του, υπήρξε συρρίκνωση στο τέταρτο τρίμηνο με τον ίδιο ρυθμό που έγινε το ίδιο στις αρχές του προηγούμενου χρόνου.
Η ανεργία μειώθηκε από το 25,8% στο 23% αλλά αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού παραμένει χωρίς δουλειά, επισημαίνει το πρακτορείο: «Τώρα ήρθε ένα μεγάλο άλμα στον πληθωρισμό, που εκτινάχθηκε στο ρεκόρ πενταετίας του 1,5%, σε 12μηνη βάση, τον Ιανουάριο. Αυτό μπορεί να είναι υγιές, γιατί τελείωσε μία πενταετία αποπληθωρισμού, αλλά οι αυξανόμενες τιμές δεν θα παρηγορήσουν τους άνεργους ή τους συνταξιούχους, που έχουν δει τη λιτότητα που επιβάλουν τα προγράμματα να περικόπτουν τα εισοδήματά τους 11 φορές».
Υπάρχουν και καλά νέα
Υπάρχουν πάντως και κάποιες καλές ειδήσεις, αναφέρει το Reuters. Σε ετήσια βάση, η Ελλάδα πέτυχε μικρή ανάπτυξη για το 2016, 0,3%, ξεπερνώντας τις προηγούμενες προβλέψεις που έβλεπαν συρρίκνωση 0,3% του ΑΕΠ. Στο δημοσιονομικό μέτωπο, συνεχίζει το δημοσίευμα, φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τον στόχο του 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, φτάνοντας στο 2%. Όμως, αυτά αντικατοπτρίζουν συνολικά την περασμένη χρονιά και όχι τους τελευταίους μήνες.
Η διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές είναι πρωταρχικά για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και το αν ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επιπλέον μέτρα λιτότητας. Απομένει να φανεί αν αυτό είναι πολιτικά εφικτό. Όμως, τα τελευταία ελληνικά στοιχεία δεν βοηθούν ακριβώς στο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό υπόβαθρο και το σημερινό αδιέξοδο μπορεί να βλάψει περαιτέρω την οικονομία, καταλήγει το δημοσίευμα.