Κινδυνεύουν για το χειρότερο οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, καθώς ο οργανισμός έχει ήδη πάρει την δικαστική οδό προκειμένου να έχει το ελεύθερο να δεσμεύει τις συντάξεις των «κακοπληρωτών»! Παρά τις αποφάσεις των Ειρηνοδικείων υπέρ των χρεωμένων νοικοκυριών, οι ΟΑΕΕ στερεί τη σύνταξη και την περίθαλψη από […]
Κινδυνεύουν για το χειρότερο οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, καθώς ο οργανισμός έχει ήδη πάρει την δικαστική οδό προκειμένου να έχει το ελεύθερο να δεσμεύει τις συντάξεις των «κακοπληρωτών»!
Παρά τις αποφάσεις των Ειρηνοδικείων υπέρ των χρεωμένων νοικοκυριών, οι ΟΑΕΕ στερεί τη σύνταξη και την περίθαλψη από όσους δεν καταφέρνουν να είναι εντάξει στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Οι φόβοι επιβεβαιώνονται από το πρόσφατο περιστατικό στον οργανισμό της Καλλιθέας, όπου πολίτης που πήγε να καταβάλλει τη χαμηλή δόση του, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, αντιμετώπισε την ειρωνεία του υπαλλήλου.
«Εδώ ισχύει ο νόμος του ΟΑΕΕ και όχι ο νόμος Κατσέλη», είπε χαρακτηριστικά ο εργαζόμενος στον οργανισμό της περιοχής.
Οι δανειολήπτες που κανονικά έχουν την προστασία του νόμου, κινδυνεύουν τώρα από:
1. Απώλεια ρύθμισης-ασφαλιστικής ενημερότητας. Ο οργανισμός δεν κάνει δεκτό το ποσό που ορίζει το δικαστήριο και ο ασφαλισμένος χάνει τη ρύθμιση και δεν μπορεί να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα.
2. Διακοπή συνταξιοδότησης.
Με τη διαγραφή χρεών, κουρεύεται και χρόνος ασφάλισης, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Έτσι, αν κάποιος έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί, κινδυνεύει να χάσει τη σύνταξή του αφού δε πληροί πλέον τις προϋποθέσεις (π.χ. 37 χρόνια ασφάλισης).
Επιπλέον, όπως ορίζει ο νόμος, οι οφειλέτες έως 20.000 ευρώ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με την προϋπόθεση να παρακρατείται μέρος της σύνταξής τους για την εξόφληση των οφειλών.
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που το δικαστήριο μειώσει το ύψος της παρακράτησης και η απόφαση δεν γίνει δεκτή από τον ΟΑΕΕ;
Οι υπάλληλοι υποστηρίζουν πως πήραν προφορική εντολή από το υπουργείο το 2015, να κόβουν συντάξεις, αφού ο νόμος Κατσέλη «δεν προβλέπει ρητά τη διατήρηση αυτών των δικαιωμάτων».
Έχουν μάλιστα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, για να μην εμπλέκονται με τον νόμο που προστατεύει τους χρεωμένους και να μπορούν να κόβουν συντάξεις.
Από τη μεριά του, ο δικηγόρος και πρόεδρος της «ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΙΝΣΕΠ Προστασία Δανειοληπτών – Καταναλωτών & Ευπαθών Ομάδων» Δημήτριος Δρούκας, τονίζει πως ο νόμος είναι ξεκάθαρος και καταγγέλλει την άσχημη συμπεριφορά των υπαλλήλων του ΟΑΕΕ, που αν μη τι άλλο δείχνει αδιαφορία για τις αποφάσεις των Ειρηνοδικείων.
«Πελάτης μας, προστατευμένος με προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Αθηνών, επισκεπτόμενος τον ΟΑΕΕ για να πληρώσει τη ρυθμισμένη οφειλή του, έμεινε άφωνος όταν του ανακοίνωσαν ότι η ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη δεν ισχύει πια. Ο λόγος; Αυτή την εντολή έχουμε για περιπτώσεις σαν και τη δική σας , του είπαν. Χωρίς εγκύκλιο, χωρίς έγγραφη ενημέρωση, απλά με προφορική οδηγία που δόθηκε από κάποιον, κάπου, κάποτε.
Στα τηλέφωνα μάς στέλνουν από τον Άννα στον Καϊάφα και κανείς δεν παίρνει την ευθύνη. Πρέπει να εκδοθούν οι εγκύκλιοι και ό,τι άλλο απαιτείται πριν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις και βρεθούμε απέναντι από ανεξέλεγκτες καταστάσεις», λέει ο κ. Δρούκας.
Το Ειρηνοδικείο Ιλίου, σαν «απάντηση» σε όσα υποστηρίζει ο ΟΑΕΕ, κρίνει πως ο νόμος Κατσέλη δεν στερεί από τα Ταμεία έσοδα, καθώς είναι αδύνατο οι χρεωμένοι να μπορέσουν ούτως ή άλλως, να πληρώσουν τις οφειλές τους.