Ο υπουργός επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «La Repubblica» σημείωσε “Το Grexit απετράπη, η περίοδος των θυσιών τελείωσε”. Σε ερώτηση που του έγινε αν τηρείται η υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιβληθεί ούτε ένα επιπλέον μέτρο λιτότητας απάντησε ” “Βεβαίως. Η συμφωνία των Βρυξελλών είναι ξεκάθαρη: η εποχή των θυσιών έχει τελειώσει. Πρόκειται για […]
Ο υπουργός επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «La Repubblica» σημείωσε “Το Grexit απετράπη, η περίοδος των θυσιών τελείωσε”.
Σε ερώτηση που του έγινε αν τηρείται η υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιβληθεί ούτε ένα επιπλέον μέτρο λιτότητας απάντησε ”
“Βεβαίως. Η συμφωνία των Βρυξελλών είναι ξεκάθαρη: η εποχή των θυσιών έχει τελειώσει. Πρόκειται για συμβιβασμό, αποτέλεσμα των υποχωρήσεων που έκαναν όλοι. Η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί να κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας. Αλλά θα το πράξουμε -σε συμφωνία με τους θεσμούς- με ένα σχέδιο φορολογικών παρεμβάσεων που θα είναι ουδέτερο. Για κάθε ενδεχόμενη περικοπή, θα υπάρχει μια ελάφρυνση της φορολογικής πίεσης ή νέοι πόροι υπέρ κοινωνικών παρεμβάσεων. Πρόκειται για ένα σύστημα μέτρων και των αντισταθμιστικών μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019. Και κατά τη γνώμη μου αυτό ήταν το καθοριστικό σημείο για να ολοκληρωθεί γρήγορα η τελική συμφωνία”.
Σε έτερη ερώτηση για το πότε θα επέλθει οριστική συμφωνία με τους δανειστές επεσήμανε :
“Δεν υπάρχει προκαθορισμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αλλά όλοι είμαστε σύμφωνοι για την επίτευξη τελικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να γίνουν όλα πριν από τις γαλλικές εκλογές. Και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να γίνει. Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις που θα συζητηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια, στο τραπέζι υπάρχει ένα σαφές μας αίτημα: η τελική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σοβαρό μεσοπρόθεσμο σχέδιο που να καθιστά το χρέος λιγότερο επαχθές και το οποίο να καθορίζει πιο ρεαλιστικούς στόχους για τον προϋπολογισμό. Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει για δέκα συνεχή χρόνια στόχο στη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ, στο 3,5% -όπως είχε ζητηθεί από τους δανειστές- είναι απαράδεκτη. Είναι κάτι το μη πραγματοποιήσιμο. Πρέπει να καθοριστούν λογικοί στόχοι”.
Ενώ καταλήγοντας δήλωσε πως “Το Grexit, για μας, δεν ήταν ποτέ μια επιλογή στο τραπέζι”. Ενώ για την στάση της Ιταλίας έναντι της Ελλάδας τόνισε “στάθηκε πολύ κοντά στην Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις των εβδομάδων αυτών”.