«Η Τρόικα του ΑΘΗΝΑ 984», ραδιοφωνική πρωινή εκπομπή, φιλοξένησε στη συχνότητά της τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. «Η κρίση απεφεύχθη μέσα από την παράταση της» ήταν το σχόλιο του για το αποτέλεσμα του τελευταίου Eurogroup που έδωσε το… οκ στους θεσμούς προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα για τις διαπραγματεύσεις με στόχο, το κλείσιμο της αξιολόγησης. […]
«Η Τρόικα του ΑΘΗΝΑ 984», ραδιοφωνική πρωινή εκπομπή, φιλοξένησε στη συχνότητά της τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
«Η κρίση απεφεύχθη μέσα από την παράταση της» ήταν το σχόλιο του για το αποτέλεσμα του τελευταίου Eurogroup που έδωσε το… οκ στους θεσμούς προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα για τις διαπραγματεύσεις με στόχο, το κλείσιμο της αξιολόγησης.
«Για να παραμείνουμε στο ευρώ πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους»
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ο επικεφαλής του DiEM25 τόνισε:
«Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Το λέω από το 2009 όταν και πτώχευσε το ελληνικό δημόσιο. Ο μόνος τρόπος να παραμείνουμε στο ευρώ είναι να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική η Ελλάδα».
Ο κ.Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ποτέ δεν έθεσε επισήμως στο τραπέζι το θέμα Grexit, αλλά το χρησιμοποίησε για στρατηγικούς λόγους.
«Όταν έρχεται ο Σόιμπλε και σου δίνει ένα χαρτί και σου λέει υπόγραψε το γιατί αλλιώς θα πας στη δραχμή, εσύ διάβασε το πρώτα κι αν εκτιμάς ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα μετά, μην το υπογράφεις. Μπορείς να πεις, εγώ δεν το υπογράφω, δεν βγαίνω από το ευρώ, αν θες βγάλε με εσύ».
«Ο Σόιμπλε δεν απείλησε ανοιχτά με Grexit. Το είχε κάνει και παλαιότερα με τον κ. Βενιζέλο, απλά με εμένα είχαμε μεγαλύτερες συζητήσεις. Ζούμε μια αρχαία τραγωδία όπου έχουν εγκλωβιστεί όλοι σε λάθη του παρελθόντος και δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν. Η κ. Μέρκελ ξέρει πως δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα πίσω με τόκο, προσπαθεί να επιτείνει τη χρεωκοπία της Ελλάδας στο μέλλον, προσποιούμενη τώρα πως έχει λύση το πρόβλημα. Αυτό γίνεται με νέους δανεισμούς», επισήμανε.
Ο κανονισμός του ΔΝΤ είναι να μη δανείζει σε χώρες των οποίων το χρέος είναι μη βιώσιμο
«Μέσα στο ΔΝΤ υπάρχει μια εξέγερση, θεωρούν πως θα έπρεπε να έχουν εξέλθει από αυτή τη διαδικασία, δύο χρόνια πριν. Ο κανονισμός του ΔΝΤ είναι να μη δανείζει σε χώρες των οποίων το χρέος είναι μη βιώσιμο, αυτό συνεχίζουν να κάνουν εδώ, σε μια κυβέρνηση που οικονομικά είναι χρεοκοπημένη».
Ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης προκρίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
«Ο κ. Σόιμπλε συμφωνεί με εμένα πως η Ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη και θέλει να δημιουργήσει ομοσπονδοποίηση στη Νομισματική Ένωση, μόνο που απέναντι του έχει την κ. Μέρκελ και πολλούς άλλους. Έτσι, απειλεί με Grexit και πάμε σε τέτοιου τύπου Eurogroup».
«Με τον Τσίπρα και λέγαμε πως εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να κρατήσουμε τις καρέκλες»
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση των παλιών του «φίλων».
«Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο απ’ όταν υπέγραψε το μνημόνιο. Στην πρώτη του σελίδα λέει πως η ελληνική κυβέρνηση πριν κάνει το οτιδήποτε, θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών και πως δεν θα πρέπει να διαφωνεί. Τα πάντα έχει υπογράψει και υπογράφει, όταν έρχεται το μαχαίρι στο κόκαλο. Όταν ήμουν στην κυβέρνηση συζητούσα με τον Α. Τσίπρα και λέγαμε πως εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να κρατήσουμε τις καρέκλες και τα αυτοκίνητα για να υπογράφουμε την επέκταση αυτού του πράγματος. Εγώ το πίστευα αυτό και το έκανα».
Η πρόταση Βαρουφάκη
«Το πρόβλημα με το ελληνικό μνημόνιο είναι πως έχουμε έναν φαύλο κύκλο με αποπληρωμές χρέους που δεν μπορούν να γίνουν. Θέτουμε στόχους που μπορούν να πιαστούν για δυο μήνες αλλά συρρικνώνουν το εισόδημα με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες αποπληρωμές. Οι δανειστές βλέπουν πως δεν λειτουργεί όλο αυτό και έρχονται μέτρα που προϊδεάζουν την αύξηση φόρων, οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν, ανάπτυξη δεν υπάρχει, και έρχονται μέτρα επί μέτρων εδώ και έξι χρόνια. Αυτό που προτείναμε εμείς ήταν να τελειώσει όλο αυτό με αναδιάρθρωση χρέους, να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1-1,5%, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και ΦΠΑ και μετά θα κάναμε τις υποχωρήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και οι επενδυτές θα έβλεπαν μείωση φόρων και στόχων λιτότητας. Αυτή ήταν η θέση μας, το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όταν μπήκαμε στην κυβέρνηση. Αν είχαν γίνει αυτά, το χρέος τώρα θα ήταν βιώσιμο».
Τέλος, απαντώντας για το πότε “βλέπει” εκλογές, είπε: “Εκλογές θα γίνουν όταν αποφασίσει η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε”.