Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Έρευνα Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: Αν και φτωχοί οι Έλληνες, έχουν σπίτι, αυτοκίνητο και εξοχικό
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: Αν και φτωχοί οι Έλληνες, έχουν σπίτι, αυτοκίνητο και εξοχικό

Μετά τα πολλά δανεικά που έπεσαν στην Ελλάδα, ο λαός αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες φτώχειες σε περίοδο ειρήνης, σύμφωνα με την τακτική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών. Όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, οι Έλληνες παρά την ανυπόφορη λιτότητα, έχουν το δικό τους σπίτι, αυτοκίνητο, […]

ÓÕÃÊÅÍÔÑÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ ÔÙÍ "ÁÃÁÍÁÊÔÉÓÌÅÍÙÍ" ÓÔÇÍ ÐËÁÔÅÉÁ ÓÕÍÔÁÃÌÁÔÏÓ (EUROKINISSI // ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Μετά τα πολλά δανεικά που έπεσαν στην Ελλάδα, ο λαός αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες φτώχειες σε περίοδο ειρήνης, σύμφωνα με την τακτική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών.

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, οι Έλληνες παρά την ανυπόφορη λιτότητα, έχουν το δικό τους σπίτι, αυτοκίνητο, ενώ οι περισσότεροι διαθέτουν και εξοχικό.

Βέβαια οι καθημερινές δυσκολίες είναι μεγάλες και τα χρέη τρέχουν.

Συμπεράσματα της έρευνας

«Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό είχε συσσωρεύσει χρέος 15,1 χιλιάδες ευρώ. Όσοι είχαν λάβει στεγαστικό δάνειο, είχαν χρεωθεί με 43,7 χιλιάδες ευρώ και όσοι είχαν καταναλωτικά δάνεια με 4,6 χιλιάδες ευρώ. Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά το ποσοστό των νοικοκυριών με τραπεζικό χρέος σε 27,1%, (42,4% στην Ευρωζώνη), με ανάλογη μείωση και του υπολοίπου του δανείου, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις δανείων, είτε στεγαστικών είτε καταναλωτικών, περιορίσθηκαν σημαντικά ή και εκμηδενίστηκαν.

– Το μέσο χρέος του ελληνικού νοικοκυριού το 2014 ανερχόταν σε 12,1 χιλιάδες ευρώ, ενώ στην Ευρωζώνη το αντίστοιχο νοικοκυριό επιβαρύνεται με χρέος 28,2 χιλιάδες ευρώ.

– Ο λόγος χρέους προς διαθέσιμο εισόδημα που είναι 53,3% στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερος της Ιρλανδίας (102,1%), της Ισπανίας (141,8%), της Πορτογαλίας (198,5%), της Ολλανδίας (177,1%) και της Κύπρου (251%). Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ότι τα ελληνικά νοικοκυριά κατά κανόνα δεν είναι υπερχρεωμένα, αν και συναντούν μεγαλύτερη δυσκολία στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, και η ρευστότητα τους είναι πολύ πιο συμπιεσμένη, σε σχέση με τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη.

nyt-istories-ponou-kai-ftwxeias-twn-ftwxwn-tis-athinas.w_hr

-Το 3,2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, έναντι 5,2% στην Ευρωζώνη, έχουν καθαρή αρνητική θέση περιουσίας, δηλαδή τα χρέη τους είναι μεγαλύτερα της περιουσίας τους. Σε όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια, ακόμη και στα ανώτατα, υπάρχουν νοικοκυριά που έχουν αρνητική καθαρή θέση περιουσίας, η οποία κορυφώνεται σε περιπτώσεις που ο οικογενειάρχης είναι ιδιοκτήτης σπιτιού και εξυπηρετεί στεγαστικό δάνειο, είναι σχετικά νεότερος σε ηλικία και έχει μεγαλύτερη οικογένεια.

-Το 2014 μόνο το 13,5% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, έναντι 45,1% στην Ευρωζώνη, έχει τη δυνατότητα να αποταμιεύει σε τακτική βάση. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη.

“Μετά από μία δεκαετία ευημερίας με δανεικά, τα ελληνικά νοικοκυριά, από το 2009 και μετά, έχουν υποστεί μία από τις μεγαλύτερες, σε καιρό ειρήνης, απομειώσεις του βιοτικού τους επιπέδου, του εισοδήματος και της περιουσίας τους”, καταλήγει ο ΣΕΒ και προσθέτει: “Στα ασθενέστερα, ιδίως, οικονομικά στρώματα, η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός προβάλλουν ως παγιωμένες καταστάσεις, που δεν μπορούν να ανατραπούν παρά μόνο με την ταχεία επιστροφή συνθηκών υγιούς ανάκαμψης της ιδιωτικής οικονομίας. Για τη μεγάλη μάζα των νοικοκυριών, πάντως, οι προκλήσεις από την χειροτέρευση των κοινωνικοοικονομικών τους χαρακτηριστικών αντιμετωπίζονται χωρίς να προκαλούνται συστημικές ασυνέχειες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις