Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / ΕΛΠΕ: Ενεργειακή ασφάλεια για την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΠΕ: Ενεργειακή ασφάλεια για την Ελλάδα

Στο ετήσιο Συνέδριο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου με την υποστήριξη και του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Γρηγόρης Στεργιούλης. Στο Φόρουμ παραβρέθηκαν 250 και πλέον προσωπικότητες για να συζητήσουν 41 θέματα που απασχολούν την πορεία του κόσμου, της Ευρώπης και της […]

DELPHI_2

Στο ετήσιο Συνέδριο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου με την υποστήριξη και του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Γρηγόρης Στεργιούλης. Στο Φόρουμ παραβρέθηκαν 250 και πλέον προσωπικότητες για να συζητήσουν 41 θέματα που απασχολούν την πορεία του κόσμου, της Ευρώπης και της χώρας μας. Συμμετείχαν ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών, σημαντικά think-tank του εξωτερικού, νυν και πρώην Υπουργοί, πρώην Πρωθυπουργοί και πολύ σημαντικοί εκπρόσωποι της εγχώριας και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και της επιχειρηματικής ζωής.

«Ιστορικό καθήκον για την ίδια την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ και οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν», υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης από το βήμα του 2ου ετήσιου Συνεδρίου του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, προσθέτοντας ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τη βούληση, τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος, προκειμένου να προχωρήσουν -αυτόνομα, ή με διεθνείς συνεργασίες- στον εντοπισμό κοιτασμάτων, που θα συμβάλουν στην Ανάπτυξη της χώρας και στην ενεργειακή της θωράκιση.

Ο κ. Στεργιούλης δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή, παράλληλα με τις ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων στη Λεκάνη της Λεβαντίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα μεταβάλει τις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας και σε συνδυασμό με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και τη λειτουργία αποθηκευτικών χώρων LNG, θα την αναδείξει σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας.

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επεσήμανε ότι η ενεργειακή ασφάλεια παραμένει κορυφαία προτεραιότητα και πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα της Ενεργειακής Στρατηγικής, καθώς συνδέεται άρρηκτα με την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την Ενεργειακή Ένωση των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Όπως ανέφερε, δομικά συστατικά της ενεργειακής ασφάλειας αποτελούν, μεταξύ άλλων:

  • η διαθεσιμότητα σε ενεργειακά αποθέματα,
  • οι προσιτές τιμές,
  • η αποδοτικότητα και ανάπτυξη,
  • η βιωσιμότητα, καθώς και
  • οι κοινωνικά αποδεκτές και πολιτικά προσβάσιμες ενεργειακές πηγές.

Ο κ. Στεργιούλης επεσήμανε ότι τα όρια μεταξύ των ενεργειακών προϊόντων είναι πλέον δυσδιάκριτα καθώς για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων απαιτείται η ενοποίηση και ο συντονισμός όλων των ενεργειακών πηγών και ανέφερε ως παράδειγμα την φετινή ενεργειακή κρίση που έπληξε σαν ντόμινο την  Ευρώπη, λόγω της προσωρινής απόσυρσης των πυρηνικών εργοστασίων της Γαλλίας, αλλά και του δριμύτατου ψύχους σε πολλές περιοχές και στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε, «η  εναλλαγή της λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ή ντίζελ, ήταν ενδεικτική της συνθετότητας των επιλογών που υπήρξαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη σε πιθανές ενεργειακές κρίσεις και υπενθύμισε ότι η Ε.Ε:

  • Εισάγει το 53% της ενέργειας που καταναλώνει.
  • Εξαρτάται ενεργειακά από το αργό πετρέλαιο (σχεδόν 90%), το Φυσικό αέριο (66%), τα στερεά καύσιμα (42%) και τα πυρηνικά καύσιμα (40%).
  • Οι εξωτερικές ενεργειακές δαπάνες των κρατών-μελών υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ ημερησίως και τα 400 δις ευρώ ετησίως.
  • Εισάγει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου αξίας άνω των 300 δις κάθε χρόνο.
  • Η ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% έως το 2030.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη, το κλειδί για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, η ενίσχυση της συνεργασίας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και η υλοποίηση μιας συνεκτικής εξωτερικής δράσης. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ συντάχθηκε υπέρ της λήψης άμεσων μέτρων στην Ε.Ε, που αφορούν σε:

  1. Ανάπτυξη μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσης
  2. Ενίσχυση των μηχανισμών έκτακτης ανάγκης / αλληλεγγύης
  3. Διαφοροποίηση των εξωτερικών πηγών εφοδιασμού και υποδομών
  4. Αύξηση της παραγωγής ενέργειας στην Ε.Ε
  5. Δημιουργία εύρυθμα λειτουργούσας και ενοποιημένης εσωτερικής αγοράς
  6. Επίσπευση έργων διασύνδεσης
  7. Περαιτέρω αύξηση των αποθηκευτικών χώρων
  8. Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μετάβαση σε κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ τόνισε ότι με τη σύνθεση των ενεργειακών προϊόντων πρέπει αφ’ ενός να εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια, αφετέρου να επιτυγχάνεται το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και να  ελαχιστοποιείται η σπατάλη πόρων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών κανόνων.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Στεργιούλης σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ΕΛΠΕ για την ενεργειακή ασφάλεια, μέσω της τήρησης αποθεμάτων 90 ημερών όσον αφορά στα υγρά καύσιμα που καλύπτουν πάνω από το 60% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, αλλά και με την οικονομική ευρωστία του Ομίλου η οποία διασφαλίζει υψηλά πιστωτικά όρια με όλους τους συναλλασσόμενους, καθώς και διπλασιασμό των πηγών τροφοδοσίας.

Οι συμφωνίες με Ιράν, Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Ρωσία, καθιστούν την απρόσκοπτη προμήθεια πρώτων υλών ευχερέστερη από ποτέ. Όπως είπε, βάσει αυτής της άποψης η έρευνα και η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη οικονομική και εθνική διάσταση. Παράλληλα, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας επιτρέπει το δανεισμό με ανταγωνιστικά επιτόκια και πρόσβαση σε μέχρι πρόσφατα «απαγορευμένες  αγορές».

Ταυτόχρονα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αναφέρθηκε στην ενεργειακή μετεξέλιξη του Ομίλου με την παροχή νέων προϊόντων και καινοτόμων υπηρεσιών, υποστηρίζοντας πως οι ενεργειακές εταιρείες υποχρεούνται να δραστηριοποιηθούν σε κάθε μορφή ενέργειας, παρά το γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια να αποτελούν διεθνώς τον πυλώνα της ενεργειακής ασφάλειας.

Τέλος, χαρακτήρισε ως «επιτακτική ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε», την χάραξη μακροχρόνιου Εθνικού Ενεργειακού Χάρτη και την έναρξη λειτουργίας ενός Χρηματιστηρίου Ενέργειας, προκειμένου να διασφαλιστούν η ορθολογική κατανομή επενδυτικών πόρων και η βελτιστοποίηση του προσφερόμενου ενεργειακού προϊόντος, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις