Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Γ.Κατρούγκαλος: “Είμαστε ένα βήμα πριν τη συμφωνία”
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ.Κατρούγκαλος: “Είμαστε ένα βήμα πριν τη συμφωνία”

Εκτιμώντας πως το ταμείο έχει αρχίσει να υποχωρεί, αφήνοντας πίσω τις παράλογες απαιτήσεις, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι ένα βήμα από τη συμφωνία. Μάλιστα καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για να μην πληγούν οι πιο αδύναμες ομάδες της κοινωνίας. «Η αντίρρηση που είχε εκδηλωθεί δεν ήταν ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά βάσιμη. Την υπεραπόδοση την […]

katrougkalos-34657

Εκτιμώντας πως το ταμείο έχει αρχίσει να υποχωρεί, αφήνοντας πίσω τις παράλογες απαιτήσεις, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι ένα βήμα από τη συμφωνία. Μάλιστα καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για να μην πληγούν οι πιο αδύναμες ομάδες της κοινωνίας.

«Η αντίρρηση που είχε εκδηλωθεί δεν ήταν ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά βάσιμη. Την υπεραπόδοση την είχαμε και μπορούσαμε να τη διαθέσουμε όπου κρίναμε εμείς. Θέλουμε να διαχειριστούμε τα βάρη πιο δίκαια και τώρα που έρχεται η ανάπτυξη επίσης να είναι κοινωνικά δίκαιη».

Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε για την καταστροφή που επήλθε στη χώρα από την πολιτική λιτότητας.

«Τα μνημόνια είχαν στην καρδιά τους λιτότητα και εσωτερική υποτίμηση, δεν λέμε ότι μια χώρα πρέπει να ζει με ελλείμματα, αλλά έφτασε η ώρα και η Ευρώπη να αμφισβητεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή μέσω νεοφιλελεύθερων πολιτικών είναι η μόνη λύση. Τα πράγματα αλλάζουν στην Ευρώπη, γιατί μετατοπίστηκαν οι σοσιαλδημοκράτες από τη λιτότητα».

«Το μνημόνιο είναι συνταγή νεοφιλελευθερισμού, αλλά πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν πάει άλλο, χρειάζεται να φτάσουμε σε τέτοια ισορροπία και να μην υπάρξουν άλλες θυσίες από τους ασθενέστερους».

ImageHandler

«Θα πρέπει να έχουμε μια συμφωνία το ταχύτερο δυνατό άλλα προς το συμφέρον της χώρας και του λαού μας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ερωτώμενος για την αξιωματική αντιπολίτευση και τα όσα λέγονται περί εκλογών, ο υπουργός ανέφερε «ότι τώρα εκλογές σημαίνει άτακτη χρεοκοπία της χώρας, αφού δεν θα εφαρμοζόταν το πρόγραμμα και οι εταίροι δεν θα προχωρούσαν στη σύναψη νέου προγράμματος εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Το διαρκές αίτημα για εκλογές δείχνει το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και προφανώς χρησιμοποιείται για εσωτερικές ισορροπίες. Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί την πορεία του Φιγιόν -με τον οποίο είχε σπεύσει να ταυτιστεί, όταν εξελέγη- και οι δύο αυτοπροβάλλονταν ως βέβαιοι νικητές, τώρα ο Γάλλος είναι χαμένος μένει να δούμε τι θα γίνει με τον κ. Μητσοτάκη».

Όσο για την Τουρκία, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, όμως η χώρα θα διασφαλίσει τα δικαιώματα της αν χρειαστεί.

Η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, είναι ένα ακραίο σενάριο που θα δημιουργούσε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είπε ο υπουργός.

«Το απορρίπτουμε ως σενάριο που αναπόφευκτα οδηγεί σε κατάρρευση. Να μπορούμε να έχουμε επιλογές, αλλά χωρίς αποκλεισμούς και με κριτήριο την πολιτική απόφαση».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις