Ο Πρωθυπουργός είναι σαφής: «Η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας υπονομεύει την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει… Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και παράλληλα θα διατηρεί τον διάλογο με τη γειτονική χώρα. Η Ελλάδα προσδοκά ταυτόχρονα από τις γειτονικές χώρες τον σεβασμό των αρχών καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου. […]
Ο Πρωθυπουργός είναι σαφής: «Η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας υπονομεύει την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει… Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και παράλληλα θα διατηρεί τον διάλογο με τη γειτονική χώρα. Η Ελλάδα προσδοκά ταυτόχρονα από τις γειτονικές χώρες τον σεβασμό των αρχών καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου. Είναι αναγκαία η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου προς το δικαιότερο, προκειμένου να μην πέσει το βάρος στις χώρες πρώτης εισόδου… Είναι συνεχείς οι ενέργειες της Ελλάδας προς την κατεύθυνση εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».
Ανιστόρητοι οι Τούρκοι, ήρεμη η Ελλάδα
Οι Τούρκοι στράφηκαν κατά του Έλληνα Προέδρου, συνεχίζοντας τις προκλήσεις κατά της χώρα μας. Η Ελλάδα είναι ψύχραιμη, ενώ οι Τούρκοι διατηρούν το κλίμα έντασης στο Αιγαίο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε διπλό μήνυμα στην Άγκυρα, φιλίας και καλής γειτονίας, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να υπερασπιστεί την κυριαρχία, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Πώς απάντησαν οι Τούρκοι;
«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Έλληνας πρόεδρος Παυλόπουλος επιθυμεί να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τη χώρα μας. Παρόλα αυτά, βλέπουμε με ανησυχία και έκπληξη ότι οι δηλώσεις του κρύβουν σοβαρή έλλειψη γνώσεων για τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Η συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου, κάτι που ορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας… Η αντίδρασή μας στην στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας εντός του διεθνούς δικαίου αλλά και χρέος μας για να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή» αναφέρει ακόμη η σχετική ανακοίνωση.
Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε «Το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις». Ο Πρόεδρός μας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε: «Από την ακριτική Ψέριμο στέλνουμε ένα διπλό μήνυμα στη γείτονα Τουρκία. Στέλνουμε το μήνυμα της ειλικρινούς φιλίας, της καλής γειτονίας και της συμπόρευσης σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς και την καλούμε μέσω της Ελλάδας ν’ ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, όπως ταιριάζει στον λαό της και όπως ταιριάζει στη Δημοκρατία της», ενώ συνέχισε: «Ταυτοχρόνως, όμως, στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο, ιδίως τη Συνθήκη της Λωζάννης, την κυριαρχία, τα σύνορα και βεβαίως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ταυτοχρόνως ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα σύνορα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».