Πρόταση- σοκ κατέθεσε ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Μπιλ Χουιζένγκα, σχετικά με αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς το Ταμείο πρέπει να εμφανίζεται ως η τελευταία λύση και όχι ως μία συνεχόμενη πηγή χρημάτων. Υπέρ της θέσης αυτής τάσσεται μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του κόμματος του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ως τώρα δεν […]
Πρόταση- σοκ κατέθεσε ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Μπιλ Χουιζένγκα, σχετικά με αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς το Ταμείο πρέπει να εμφανίζεται ως η τελευταία λύση και όχι ως μία συνεχόμενη πηγή χρημάτων.
Υπέρ της θέσης αυτής τάσσεται μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του κόμματος του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ως τώρα δεν είχε κάνει σαφή τη θέση του απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.
Ο Χουιζένγκα, που εκλέγεται στο Μίτσιγκαν και είναι μέλος του υπερ-συντηρητικού Tea Party, παρουσίασε στο Κογκρέσο το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο αν δεν επιτευχθεί η αποχώρηση, οι ΗΠΑ θα στρέφονται κατά κάθε μεταρρύθμισης μέχρι η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της.
«Το ΔΝΤ υποτίθεται πως πρέπει να είναι δανειστής τελευταίας ανάγκης, όχι ένα φύλλο συκής, ένας δανειστής πρώτης επιλογής για τις χώρες της Ευρωζώνης», ανέφερε κατά την εισήγησή του. Υποστήριξε μάλιστα πως το ΔΝΤ γίνεται «παιχνίδι» στα χέρια των Ευρωπαίων, με αποτέλεσμα να θίγεται η αξιοπιστία του.
Ο πρόεδρος της Αμερικής είχε πρόσφατα δηλώσει πως η πολιτική του θα είναι σκληρή απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς, με τη συντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο να τον πιέζουν να ξεκινήσει από την Ελλάδα.
«Το ΔΝΤ δεν είναι ταμείο που διασώζει πολιτικά κόμματα στα μέλη που δανείζει, ούτε πρέπει να είναι ο μικρός εταίρος άλλων οργανισμών που δεν κατορθώνουν να φέρουν εις πέρας το καθήκον τους», είπε και συνέχισε: «Εδώ και επτά χρόνια, το ΔΝΤ χρησιμοποιείται ως ασπίδα από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης προς τους ψηφοφόρους τους, κι αυτό έχει πλήξει την φήμη του ΔΝΤ, έχει επιμηκύνει την δυστυχία στην Ελλάδα και έχει αναβάλει δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, που όμως απαιτείται να γίνουν».
«Μια τέτοια εξέλιξη θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την ήδη ευαίσθητη κατάσταση στο ελληνικό ζήτημα», την ώρα που «η χώρα γλιστράει προς μια νέα κορύφωση της κρίσης το προσεχές καλοκαίρι», γράφουν οι Financial Times.