Στον γνωστό δρόμο των απειλών ακολουθεί ο Βόλφγκανγκ ο Σόιμπλε καθώς επαναφέρει τη συζήτηση περί Grexit δείχνοντας για ακόμα μια φορά την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη. Ο υπέρμαχος της λιτότητας Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η Ελλάδα μπορεί να μείνει στο ευρώ μόνο στην περίπτωση που η οικονομία της γίνει ανταγωνιστική. Και […]
Στον γνωστό δρόμο των απειλών ακολουθεί ο Βόλφγκανγκ ο Σόιμπλε καθώς επαναφέρει τη συζήτηση περί Grexit δείχνοντας για ακόμα μια φορά την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη. Ο υπέρμαχος της λιτότητας Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η Ελλάδα μπορεί να μείνει στο ευρώ μόνο στην περίπτωση που η οικονομία της γίνει ανταγωνιστική.
Και η δήλωση του αυτή έρχεται ενώ στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές βγήκε ξανά “μαύρος καπνός” και λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τα εργασιακά.
Ο Σόιμπλε μίλησε σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk και διεμήνυσε πως «αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, θα μπορέσει να το πετύχει μόνο με μια πλήρως ανταγωνιστική οικονομία».
Και πρόσθεσε πως για να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική, η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και για να γίνουν αυτές, χρειάζεται χρόνος. Αλλά και εδώ φρόντισε να ρίξει το “καρφί” του. «Όταν ο χρόνος χρησιμοποιείται για να μην κάνει μεταρρυθμίσεις, επειδή είναι άβολες, τότε αυτός είναι ο λανθασμένος τρόπος», είπε.
Παράλληλα, δεν απέφυγε να ρίξει μπηχτές για τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στην Αθήνα. Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός με τις δηλώσεις του στήριξε την Ελλάδα, δηλώνοντας πως η Γερμανία θα πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Και αυτό δεν άρεσε στον Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε την ενόχλησή του και τόνισε πως δηλώσεις σαν του Γκάμπριελ στέλνουν το λάθος μήνυμα. «Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι το ύψος των χρημάτων αλλά το πώς αυτά θα χρησιμοποιηθούν με τον σωστό τρόπο».