Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, εξηγώντας πως ο καρκίνος δεν σχετίζεται σε απόλυτο βαθμό με τον υγιεινό η όχι τρόπο ζωής που ακολουθούμε, καθώς έχει να κάνει με τυχαία λάθη του γενετικού κώδικα τα οποία προκαλούνται έπειτα από τη διαίρεση κυττάρων. Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν πως τα 2/3 των ειδών καρκίνου δεν μπορεί […]
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, εξηγώντας πως ο καρκίνος δεν σχετίζεται σε απόλυτο βαθμό με τον υγιεινό η όχι τρόπο ζωής που ακολουθούμε, καθώς έχει να κάνει με τυχαία λάθη του γενετικού κώδικα τα οποία προκαλούνται έπειτα από τη διαίρεση κυττάρων.
Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν πως τα 2/3 των ειδών καρκίνου δεν μπορεί να τα αποφύγει ο άνθρωπος.
«Είναι γνωστό ότι πρέπει να αποφεύγουμε το κάπνισμα, για παράδειγμα, για να μειώσουμε τις πιθανότητες πρόκλησης της εν λόγω ασθένειας. Αλλά είναι επίσης γνωστό ότι κάθε φορά που ένα φυσιολογικό κύτταρο διαιρείται και αντιγράφει το DNA του για να παράγει δύο νέα κύτταρα, κάνει πολλά λάθη. Αυτά τα λάθη είναι μία βασική πηγή των μεταλλάξεων που δημιουργούν τον καρκίνο. Κάτι που μέχρι τώρα είχε υποτιμηθεί», υποστηρίζει ο γιατρός και ερευνητής Cristian Tomasetti από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου «Johns Hopkins Kimmel» των ΗΠΑ.
Αυτό που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη είναι τα λάθη κατά τη διαδικασία αντιγραφής του DNA, με την κληρονομικότητα αλλά και τους εξωτερικούς παράγοντες να είναι δευτερεύοντες παράγοντες.
Ως εκ τούτου, οι καρκίνοι που προκαλούνται από τη λάθος αντιγραφή του DNA μπορούν να συμβούν ανεξάρτητα «από το τέλειο περιβάλλον που μπορεί να ζει κάποιος», εξηγεί ο ερευνητής Bert Vogelstein, επίσης, από το Κέντρο «Johns Hopkins Kimmel». Έτσι άλλωστε γίνεται κατανοητό, γιατί ο καρκίνος επιτίθεται σε ανθρώπους που προσέχουν σε τεράστιο βαθμό τη διατροφή τους και αποφεύγουν τσιγάρο και αλκοόλ.
“Πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να αποφεύγουν περιβαλλοντικούς παράγοντες και τρόπους ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναπτύσσουν καρκίνους που οφείλονται σε αυτά τα τυχαία σφάλματα αντιγραφής του DNA» συμπληρώνει ο ερευνητής.