«Εκρηκτική» είναι η κατάσταση στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με όλα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας και την προσφυγική κρίση. Έντονες ανησυχίες προκαλούν οι αποκαλύψεις ότι πλοία, που χρησιμοποιούν κάθε μέσο προκειμένου να μην γίνει γνωστή η ταυτότητα τους προσεγγίζουν τις ακτές νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης. Το ίδιο φαινόμενο ταυτόχρονα παρατηρείται και σε ακτές […]
«Εκρηκτική» είναι η κατάσταση στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με όλα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας και την προσφυγική κρίση. Έντονες ανησυχίες προκαλούν οι αποκαλύψεις ότι πλοία, που χρησιμοποιούν κάθε μέσο προκειμένου να μην γίνει γνωστή η ταυτότητα τους προσεγγίζουν τις ακτές νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης.
Το ίδιο φαινόμενο ταυτόχρονα παρατηρείται και σε ακτές της Ιταλίας, της Συρίας και του Λιβάνου.Τι ρόλο λοιπόν παίζουν αυτά τα παράνομα πειρατικά πλοία, τι μεταφέρουν, ποια διεθνή συμφέροντα εξυπηρετούν, πόσο όλα αυτά συνδέονται με την διεθνή τρομοκρατία, τον ISIS, την Τουρκία και τις επιδιώξεις αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων από την Ρωσία, προκειμένου να ανακόψει την Νατοϊκή ομπρέλα στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελούν ερωτήματα που προβληματίζουν τους αναλυτές και κυρίως τα κράτη που επηρεάζονται από όλη αυτή την κινητικότητα …
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και τον τύπο, εκατοντάδες πλοία – «φαντάσματα», προσεγγίζουν ύποπτα τις φλεγόμενες ζώνες της ανατολικής Μεσογείου, σε Λιβύη και Συρία, και γίνονται «αόρατα» κλείνοντας τις συσκευές εντοπισμού τους από το παγκόσμιο σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού, του γνωστού GPS, μόλις μπουν στα ευρωπαϊκά ύδατα, ελληνικά και ιταλικά.
Η ιστορία τρόμου με πολλαπλές ανησυχητικές διαστάσεις εμπλέκει και την Κρήτη, καθώς κάποια από τα πλοία αυτά έχουν προσεγγίσει τις ακτές της νότιας Κρήτης στη Μεσαρά, προερχόμενα από τη Λιβύη, κάνοντας εξαιρετικά ύποπτες στάσεις, με τους φόβους να στρέφονται σε διακίνηση όχι μόνο ανθρώπινων ψυχών, αλλά μέσω αυτών «αόρατων» τρομοκρατών, καθώς επίσης όπλων και ναρκωτικών.
Την υπόθεση, η οποία μυρίζει και… μπαρούτι τρομοκρατίας, αποκαλύπτει έρευνα των «Τάιμς» του Λονδίνου, η οποία αναφέρει ότι τα στοιχεία προέρχονται από την ισραηλινή εταιρεία ανάλυσης θαλάσσιων δεδομένων Windward. Βάσει αυτών, συνολικά 2.850 πλοία έσβησαν το στίγμα τους από το χάρτη πριν μπουν στα ευρωπαϊκά ύδατα τους πρώτους δύο μήνες του 2017.
Σύμφωνα μάλιστα με τη Windward, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο 40 τέτοια πλοία μπήκαν από τη Λιβύη, από περιοχές όπου έχει βάσεις το Ισλαμικό Κράτος, πλέοντας «αόρατα» και άρα ανενόχλητα στα ευρωπαϊκά νερά, μετά την απενεργοποίηση των συσκευών εντοπισμού τους, περνώντας φυσικά από την Κρήτη στη διαδρομή προς το Αιγαίο.
Η «Daily Mail» αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα ιταλικό πετρελαιοφόρο, το οποίο ταξίδευε προς την Ελλάδα από τη Λιβύη και μετατράπηκε σε «φάντασμα» απενεργοποιώντας το GPS του σε περιοχές όπου γίνεται παράνομη διακίνηση μεταναστών. Το εν λόγω πλοίο έκανε δύο ύποπτες στάσεις κοντά στο νησί μας και στη συνέχεια κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Ακόμη, άλλα 20 σκάφη σταμάτησαν τις εκπομπές τους κάνοντας επίσης ύποπτες στάσεις και μάλιστα για περισσότερες από έξι ώρες στα ύδατα του Λιβάνου ή της Συρίας, προτού φτάσουν στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι πρακτικές φυσικά και δεν είναι τυχαίες και δημιουργούν μεγάλη ανησυχία, καθώς θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως εκμετάλλευση των τρωτών σημείων ασφάλειας στη θάλασσα από τρομοκράτες, ώστε να μεταφέρουν παράνομα ανθρώπους, όπλα, ναρκωτικά και ποιος ξέρει τι άλλο στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, τα πλοία διαθέτουν το σύστημα αυτόματης ταυτοποίησης, Automatic Identification System (AIS), το οποίο οφείλουν να ενεργοποιήσουν μόλις σηκώσουν άγκυρα και βγουν από κάποιο λιμάνι. Η μόνη περίπτωση που δικαιολογούνται να το απενεργοποιήσουν είναι αν ο καπετάνιος εκτιμήσει ότι υπάρχει ένας επικείμενος κίνδυνος, όπως για παράδειγμα πειρατές.
Αν ο καπετάνιος κατεβάσει το διακόπτη του GPS, οφείλει να το καταγράψει στο ημερολόγιο του πλοίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν απενεργοποιηθεί το AIS, το πλοίο «εξαφανίζεται» από το χάρτη και η προσπάθεια εντοπισμού του χαρακτηρίζεται ως την απόπειρα να βρει κάποιος… βελόνα στα άχυρα.